Cold Foil

Inline cold foil: hoe en wat?

maandag 2 januari 2012

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Femke helpt je vandaag op weg met inline cold foil.

Inline cold foil is een afwerkingsoptie die een zilverkleurige metallic uitstraling geeft. Deze techniek kan zowel op het hele drukvel worden aangebracht als op bepaalde plaatsen in je ontwerp. Het is een druktechniek waarbij eerst de folie op het drukvel wordt aangebracht, waarna deze wordt bedrukt. Cold foil heeft onbedrukt een zilveren kleur, maar kan worden bedrukt in elke gewenste kleur.

Benodigdheden voor een geschikt ontwerp met cold foil

Om een geschikt ontwerp voor Cold Foil aan te leveren heb je ten eerste professionele DTP software nodig, zoals Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop. Als voorbeeld gebruiken wij Adobe Indesign.

Stap 1

Open je ontwerp en geef aan waar je de cold foil wilt aanbrengen (zie afbeelding 1). Wanneer je cold foil over een logo of object wilt aanbrengen, dien je deze te kopiëren. Het logo of object plaats je op de gewenste positie in een aparte pagina in het bestand, dus niet in het basisontwerp.

Coldfoil featured-stap1

Stap 2

Om goed onderscheid te kunnen maken tussen ‘folie’ en ‘geen folie’ moet je een vaste spotkleur aanmaken. Kies hiervoor in het palet ‘stalen/Swatches’ voor ‘Nieuwekleurenstaal/New swatch’. Maak nu een spotkleur aan (C:10, M:0, Y:0, K:20) en noem deze ‘Foil’ (zie afbeelding 2).

Coldfoil featured-stap2

Stap 3

Het beeld waar de cold foil geplaatst zal worden, moet met de spotkleur ‘Foil’ opgemaakt worden. In het ontwerp zie je nu dat het object blauw wordt getoond. Op het gedrukte product zal dit echter niet blauw worden; daar zal een onbedrukt zilver effect ontstaan. (zie afbeelding 3).

Coldfoil featured-stap3

Stap 4

Maak nu van het Indesign-document een PDF-bestand (x-1a:2001, met 3mm bleed en cropmarks) en bekijk of de cold foil-laag daadwerkelijk staat waar deze moet staan. Dit bekijk je door gebruik te maken van de tool ‘Separations Preview’ (zie afbeelding 4) Hiermee kun je eenvoudig separatie per separatie controleren. Het document is nu klaar om naar ons opgestuurd te worden.

Coldfoil featured-stap4

Heb jij een vraag aan Femke?

Femke heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Ze helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Femke beantwoordt ze zo snel mogelijk..


  1. #DWDklaslokaal
  2. #Tutorials
  3. #Producten & Materialen

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.