freebiefriyay-39 secondary

#FreebieFriyay: zet de puntjes op de i met pixel art

donderdag 6 september 2018

Vincent van Gogh maakte jaren geleden al waanzinnige schilderijen door heel veel stippen vlak bij elkaar te plaatsen. Deze techniek (pointilisme) is gebaseerd op wetenschappelijke theorieën en mag je beschouwen als de voorganger van pixel art. Was het in het begin van het computer tijdperk een noodzakelijk kwaad, tegenwoordig maak je pixeltekeningen voor “dat lekkere retro gevoel” in je werk. De grootste overeenkomst tussen het pointillisme en de pixel art van nu: de hoeveelheid werk. Het is zeer arbeidsintensief. Maar met de volgende tips en tools pixel-art je het op zijn allersnelst.

Blog-Pixel-logo

Zelf je vectorcreatie maken in Illustrator

Zet het raster aan met command/ctrl + en zet hem vervolgens op magnetisch via het uitklapvenster of met Command/ctrl + shift + .

Blog-Pixel-1

Nu dit raster aanstaat maak je een kleurenpallet met de basis kleuren die je gaat gebruiken. Maak je geen zorgen over tinten, de blokjes kun je altijd nog aanpassen. Deze blokjes kopieer je telkens weer op het raster zodat er langzaam maar zeker een waar kunstwerk op je scherm verschijnt.

Je kunt makkelijk een blokje kopiëren door alt in te houden en dan het blokje te verslepen. Nog makkelijker is het blokje selecteren en terwijl je alt indrukt ook de pijltjestoetsen te gebruiken. Deze stap is makkelijk te herhalen terwijl je alt inhoudt. Zo kan je heel gemakkelijk meerdere blokjes van dezelfde kleur naast, onder of boven elkaar plaatsen. Natuurlijk kun je nu alsnog de kleuren van de blokjes aanpassen zo dat het ook een stuk sneller werkt.

Blog-Pixel-2

Pixil art

Heb je niet per se grote vectorbestanden nodig, maar wil je beelden voor web maken? Dan is Pixil art een handig gratis programma waarin je vrij eenvoudig pixeltekeningen maakt, gewoon in je browser. Net als de adobe software werkt dit programma met lagen en ook de gereedschappen zullen je bekend voorkomen. Pixil art beschikt ook over een tijdlijnoptie zodat je ook bewegende animaties kan maken. Sindskort is er ook een mobiele versie zodat je overal aan je pixel art kan werken.

#Laatzienwiejebent

Heb jij al lang je eigen vette pixel art aan de muur hangen? Op het internet staan? Of misschien zelfs wel in boeken en op posters? Houd het niet langer geheim! Deel het met de wereld. Post een foto van je pixel art op social media, voeg #laatzienwiejebent toe en doe mee voor de hoofdprijs van € 100,- drukwerktegoed.


  1. #FreebieFriyay
  2. #Tutorials
  3. #Illustrator
  4. #Design

Martijn Brummelhuis

Houdt zicht voornamelijk bezig met vormgeving en laat tekst over aan de copywriters. Maakt voor een interessant onderwerp toch graag een uitzondering.

Lees meer van Martijn Brummelhuis