freebiefriyay-9 secondary

FreebieFriyay: retro lettertypes in je design

donderdag 1 februari 2018

In deze FreebieFriyay duik ik met je in de retrofonts. Als ontwerper is het af en toe heel fijn om inspiratie te putten uit werk van verre voorgangers. Zo komt de retro stijl die we nu kennen voort uit losse drukletters en handgeschilderde reclame-uitingen. Doordat vroeger alles met de hand werd gemaakt, was geen enkel ontwerp honderd procent hetzelfde. Ontwerpen met een persoonlijke touch dus. In dit blog ga ik dieper in op deze retro tekststijl. Waar moet je opletten als je hiermee gaat ontwerpen?

freebiefriyay-9 featured-fonts

Lettertype

Retro tekststijl herken je aan dikke (geschreven) letters met haakjes en sierlijke letters met krullen. Vaak zien de letters er handgemaakt uit, alsof de schilder net zijn laatste penseelstreek heeft gezet. Veel retro lettertypes hebben ook een extra contourlijn of grafische elementen om ze wat speelser te maken. Zoek je voorbeelden of inspiratie? Kijk eens naar oude reclame-uitingen van bijvoorbeeld Amerikaanse diners en neonborden. Op DaFont vind je ook een karrenvracht aan gratis retrofonts zoals Batriysh, Ottanio en Hominis.

Tip: Wil jij een helder onderscheid creëren tussen je titel en een subtitel? Combineer dikke schreefletters (met haakjes) en sierlijke letters, met dunne en schreefloze letters (zonder haakjes).

freebiefriyay-9 featured-kleurenpalet

Kleurpalet

Naast de herkenbaarheid van je font zijn de kleuren die je gebruikt erg belangrijk. Geef jij je fonts een gifgroene kleur, dan is het retro-effect ver te zoeken. Kleuren die bij een typisch retro-ontwerp horen, zijn geen vrolijke felle kleuren, maar juist vale kleuren. Retro design staat bekend om het beperkte kleurenpalet. Vier kleuren in een design is wel echt het maximum. Kleuren die je hierin veel terugziet zijn roodtinten, mintkleuren, groenblauw, grijsbruin, en beige. Naast dat er maar een beperkt aantal kleuren wordt gebruikt, contrasteren de kleuren wel vaak. Zo zie je bijvoorbeeld een roestig-rode kleur en beige/geelachtig samen.

freebiefriyay-9 featured-vormen

Vormen

Je hebt nu een retro lettertype kunnen vinden en nagedacht over je kleurenpallet. Maar je bent er nog niet hélemaal… Kleed je ontwerp nog meer aan met echte retro elementen zoals: cirkels, banieren, zonnestralen, pijlen, sterren en dergelijke.

Tip: Kopieer je tekst en zet deze in een andere kleur erachter. Hierdoor krijg je een fantastisch diepte-effect.

freebiefriyay-9 featured-texturen

Texturen

Gooi extra textuur over je ontwerp om het echt oud te doen lijken! Een grunge-effect, wat slijtageplekken of een vignet, en je ontwerp is niet te onderscheiden van een écht 90’s-ontwerp. Met zo’n vignet maak je de randen van het ontwerp donkerder dan de rest, waardoor het midden van je ontwerp volop in de spotlight staat.

Nu heb je alle ingrediënten om in je ontwerp echte retro tekststijlen te gebruiken. Tover je moderne ontwerp om tot een echt retrodesign met het lettertype, de kleuren en de vorm die je kiest. Veel plezier bij het ontwerpen! En mocht je echt nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!


  1. #FreebieFriyay
  2. #Tutorials
  3. #Design
  4. #Typografie

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.