freebiefriyay-11 secondaryV2

FreebieFriyay: 6 tips voor meer succes met jouw Instagram-posts

donderdag 1 februari 2018

Instagram draait om zien en gezien worden. En hoeveel je gezien wordt, meet je aan de hand van het aantal likes op jouw foto’s. Om het kaf van het koren, en de trollen van de likers, te scheiden, leg ik je in deze FreebieFriyay uit hoe je zoveel mogelijk hartjes op jouw foto’s scoort. En wil je elke vrijdag freebies in je inbox? Scroll dan naar beneden om je in te schrijven voor de #FreebieFriyay nieuwsbrief!

1. Maak veel foto’s

Blog pileofphotos Lange tijd was het in de fotografie belangrijk om met de juiste voorbereiding en ervaring te zorgen dat je in één klik het beslissende moment vastlegde. Dat had als reden dat de film in je camera duur was en het even duurde voor je de resultaten terug kon zien. Dat is tegenwoordig helemaal anders, dus maak daar vooral gebruik van. Vaak herken je de goede foto pas naast de foto’s die het net niet zijn. Maak dus veel foto’s. Heel veel foto’s. Probeer andere hoeken. Zoom in of uit. Ga op de grond liggen, in de lucht hangen. Blijf eindeloos variëren om de juiste compositie te vinden. Blijf klikken, terugkijken en verwijderen. Net zolang tot de foto is zoals je wilt. Na verloop van tijd ga je wellicht merken dat je steeds minder foto’s hoeft te verwijderen en misschien dat je in de toekomst op het punt komt dat je met één klik klaar bent. Maar tot die tijd: blijf klikken.

2. Hashtags

Blog hashtag Om publiek te bereiken dat jou (nog) niet volgt, moet je de juiste hashtags gebruiken. Vermijd echter nietszeggende en irrelevante hashtags. Wanneer je populaire hashtags gebruikt moet je foto waarschijnlijk concurreren met heel veel andere foto’s. Als je meer unieke hashtag gebruikt, zijn er veel minder mensen die de foto zullen vinden. Probeer dus een balans te vinden. Gebruik er niet te veel, tussen de tien en twintig hashtags. Je kunt overigens makkelijk je hashtags verbergen door ze in een comment te plaatsen en vooraf vijf puntjes, elk op een aparte regel, te plaatsen. Op deze manier toont Instagram de volledige comment pas nadat je volgers op ‘view comments’ klikken. Op deze manier gaat alle aandacht in eerste instantie naar jouw foto en de begeleidende tekst.

3. Zorg voor goed licht

Blog goldenhour Tenzij het goed bij jouw stijl past is het altijd aan te raden om zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Zoek een straaltje zonlicht op om je bord met eten te fotograferen of neem je maaltje mee naar buiten. Vergeet ook niet dat de schaduw in je foto. Voor een extra bijzonder sfeertje kun je wachten tot het ‘golden hour’. De zon staat dan laag en geeft een warmere en zachtere kleur. Bovendien heb je op dit uur langere schaduwen. Je moet wel even geduld hebben. Golden hour is het uur na zonsopgang. Voor de vroege vogels is het ‘Blue Hour’. Dat is het uur voor zonsondergang. Ook hier kun je rekenen op zachter licht en langere schaduwen, alleen dan met een koelere, wat blauwe tint. Mocht je toch na zonsondergang fotograferen, probeer dan direct flitslicht zoveel mogelijk te vermijden.

4. Gebruik een andere camera dan je telefoon

Blog dslr De meeste populaire Instagrammers gebruiken helemaal niet de camera op hun telefoon. Om er echt uit te springen gebruiken zij een spiegelreflex- of systeemcamera. Je kunt er ook niet omheen: het lensje in jouw telefoon haalt het niet bij de gemiddelde lens op een fatsoenlijke camera. De foto kun je eerst bewerken met pro software op je computer. Als je een camera met wifi hebt, kun je de foto ook direct naar je telefoon sturen en hem daarop bewerken met je favoriete apps.

5. Denk na over de compositie

Blog ruleofthirds1 Je kunt gaan voor een overzichtelijke en misschien zelfs symmetrische compositie of juist voor een spannende afwijkende compositie. Zorg dat de compositie bij jouw onderwerp en stijl past. Verdiep je eens in de regel der derden. En vergeet niet: de best scorende beeldverhouding op Instagram is nog steeds een vierkant. Stem daar je compositie dus op af.

6. Creëer je eigen stijl

Blog stijl2 Als je wilt opvallen met jouw account, is het verstandig om een herkenbare stijl te hanteren. Iets waaraan jouw volgers jouw foto’s in één oogopslag kunnen herkennen. Veel felle kleuren of juist veel wit met één pastelkleurtje. Asymmetrisch of juist symmetrisch. Heel erg close-up of juist veel ruimte rondom je onderwerp: het kan allemaal, maar wees consistent. En gebruik je een filter, gebruik dan zoveel mogelijk dezelfde.

Pro-tip: Stel een vraag in het bijschrift. Interactie werkt om jouw volgers te betrekken en de aandacht vast te houden.


  1. #FreebieFriyay
  2. #Tutorials
  3. #Fotografie
  4. #Marketing

Machiel Doelman

Een allround vormgever en videomaker die iedere week een nieuwe hobby heeft. Gaat niet naar huis voordat er gewonnen is met tafeltennis.

Lees meer van Machiel Doelman

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.