freebiefriyay-62 secondary

Freebie Friyay 62: Maak je eigen vector brushes in Adobe Illustrator

vrijdag 3 mei 2019

In FreebieFriyay #6 leerde je van Jeroen hoe je in Adobe Photoshop zelf brushes maakt. En in deze aflevering leg ik je uit hoe je in drie stappen heel simpel zelf vector brushes maakt in Adobe Illustrator. Dat heeft een groot voordeel: vector brushes verliezen geen kwaliteit wanneer je ze vergroot.

Stap 1

Teken de vorm die je voor de brush wil gebruiken. Je kunt je vorm zo ingewikkeld maken als je zelf leuk vindt: van een waterdruppel tot een gedetailleerd bloemetje. Zorg dat je vorm geen lijnvulling heeft. Geef de vorm de kleuren die je wil en denk daar goed over na: later kun je deze niet zo makkelijk meer aanpassen.

1-vormen

Stap 2

Open het brushes-venster via Window > Brushes. Selecteer nu de vorm waarvan je een brush wilt maken en sleep deze naar het brushes-venster. Nu opent er een venstertje waarin je kunt kiezen welke soort brush je wilt maken: een scatter brush, art brush of pattern brush.

2-toevoegen-vorm

Scatter brush

De scatter brush verspreidt je vorm willekeurig langs de lijn die je trekt. Met deze brush kun je bijvoorbeeld heel leuk confetti maken. Ik gebruikte een gele cirkel en koos de volgende instellingen:

3-instellingen-scatter-brush

Als je nu met je brush een lijn trekt, krijg je het volgende resultaat:

4-resultaat-scatter-brush

Art brush

Bij deze brush wordt de vorm uitgerekt langs de lijn die je trekt. Deze brush is erg leuk om te gebruiken als je echte penseelstreken wilt maken. Ik gebruikte de druppelvorm om een mooie brush te maken die dik begint en mooi smal eindigt. De brush gaf ik deze eigenschappen mee:

5-instellingen-art-brush

Als je nu een mooie lijn trekt, is dit het resultaat:

6-resultaat-art-brush

Pattern brush

De pattern brush is heel leuk om een kader leuke vormpjes te geven. Bij de pattern brush wordt je vorm namelijk langs de lijn herhaald als een terugkerend patroon. Zo hoef je de vorm niet zelf te kopiëren, maar wordt het automatisch herhaald. Met deze instellingen wordt je vorm mooi evenredig langs de lijn herhaald:

7-instellingen-pattern-brush

En zo ziet het er dan uit als je de brush gebruikt:

8-resultaat-pattern-brush

Bij de pattern brush kun je ook heel leuk verschillende vormen gebruiken om zo een repeterend patroon te creëren. In dit voorbeeld heb ik alle drie de vormen gebruikt:

9-resultaat-pattern-brush-meerdere-vormen

Stap 3

Ben je helemaal tevreden over je brush en wil je hem vaker gebruiken? Dan kun je de brush makkelijk opslaan. Dit doe je in het brush-venster door rechts bovenin op de drie streepjes te klikken en te kiezen voor “Save brush library”. Geef er een naam aan en kies de locatie waar je het wil opslaan. Als je nu in een nieuw document je nieuwe brushes wil gebruiken ga je weer naar de brush venster, via de drie streepjes rechtsboven in naar “Open brush library” > “Other library…”. Navigeer naar de plek waar je de brushes hebt opgeslagen, klik op Open en voilà!

Veel plezier met je zelfgemaakte brushes! Wij zijn benieuwd wat voor moois jullie ontwerpen. Deel het op social media met #laatzienwiejebent en maak kans op een hoodie met jouw eigen ontwerp!


  1. #FreebieFriyay
  2. #Illustrator
  3. #Design
  4. #Tutorials

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.