Blog spandoeken-secondary

Een spandoek spannen doe je zo

donderdag 17 mei 2018

Je nieuwe spandoek is besteld, gedrukt en naar je onderweg. Spannend! Wat is er nou leuker dan je design in het heel groot te zien? Het uitrollen van je spandoek is fantastisch, het doek is altijd groter dan je denkt en de bedrukking pakt verbluffend uit. Maar dán moet je hem nog ophangen. Waaraan? Hoe? En waarmee? Dat leggen wij je hier vast uit.

Hoe bevestig ik mijn spandoek met frame?

Over het algemeen heb je twee keuzes voor het ophangen van je spandoek: met frame of zonder frame. De mooiste manier om je doek te spannen is in een spandoekframe. Wat heb je hiervoor nodig? Een spandoek met ringen, een spandoekframe, spinhaken of stormgrips. Volg daarna deze drie stappen en je doek hangt er zo tiptop bij.

 1. Haal een spinhaak door een ring
 2. Lus de spinhaak om de buis van het frame
 3. Klem de elastiek van de spinhaak achter het haakje

Spandoeken blog elastiek

Spinhaken of stormgrips bestellen

Spinhaken zorgen ervoor dat je doek mooi hangt. Stormgrips houden je doek ook nog op zijn plek onder alle weersomstandigheid. Heb je de spinhaken of stormgrips nog niet besteld? Houd er dan rekening mee dat er tien haken in een verpakking zitten. De ringen in je doek zitten om de dertig of vijftig centimeter. Wil jij weten hoeveel haken je moet bestellen? Doe dan het volgende:

 1. Deel de lengte van je doek door het aantal centimeters tussen de spinhaken.
 2. Deel de hoogte van je doek door het aantal centimeters tussen de spinhaken.
 3. Tel deze twee getallen bij elkaar op en vermenigvuldig dit met twee.

Nu heb je het aantal ringen in je doek en weet je precies hoeveel verpakkingen met spinhaken of stormhaken je nodig hebt.

Spandoeken blog spinhaak

De afstand van het frame tot je doek

In een spandoekframe hangt je doek er het mooist bij. Maar dan moet het doek wel goed in zijn frame hangen. Zorg daarom dat het spandoek altijd iets kleiner is dan het spandoekframe. Dit noem je de spanruimte. Bestel je achteraf een spandoekframe met spinhaken? Bestel je frame dan tien centimeter groter (aan elke zijde) dan je spandoek. Zo span je het doek optimaal en hangt hij er het mooist bij.

Let op: Heb je stormgrips besteld in plaats van spinhaken? Dan is er sprake van een andere spanruimte. We hebben twee diameters buizenframe: 42.3mm en 48mm. Bij een diameter van 42,3 mm is sprake van 3 cm spanruimte en bij een diameter van 48 mm is dit 2 cm.

Voorbeeld: in een frame (buisdiameter 48 mm) van 2 x 3 meter past een spandoek van 1.96 x 2.96 meter.

Spandoeken blog stormgrip

Hoe bevestig ik mijn spandoek zonder frame?

Zonder frame zijn er nog tal van mogelijkheden om je spandoek op te hangen. Een tunnelzoom is handig, maar ook een spandoek met ringen en elastisch koord is geschikt om je doek op te hangen.

Wat heb je nodig voor het ophangen van een spandoek met ringen zonder spandoekframe? Een spandoek met ringen en een elastisch koord of de altijd betrouwbare tiewraps.

Volg daarna deze twee stappen en je doek hangt er zo strak bij.

 1. Haal het elastisch koord door de ringen
 2. Knoop het koord strak tussen twee palen of bomen

Zonder ringen in je doek kan je hem nog steeds prima ophangen. Namelijk met een tunnelzoom. Wat heb je nodig voor het ophangen van een spandoek met tunnelzoom? Een stok/balk, visdraad en een schroef of een spijker.

 1. Schuif een stok in de tunnelzoom
 2. Bevestig een spijker of schroef in de muur
 3. Bevestig een visdraad of ander ophangmateriaal aan de uiteinden van de stokken.
 4. Hang het visdraadje aan de spijker.

Spandoeken blog tunnelzoom

#Laatzienwiejebent

Heb jij je eigen spandoek al lang hoog en droog hangen? Of heb je ander drukwerk bij ons laten maken waar je trots op bent? Deel het met de wereld! Post een foto van je drukwerk op social media met #Laatzienwiejebent, en wie weet win jij binnenkort €100,- drukwerktegoed.


 1. #Tutorials
 2. #Producten & Materialen

Robin Bosch

Tekstschrijver bij Drukwerkdeal.nl en is niet te beroerd om af en toe voor de camera te verschijnen!

Lees meer van Robin Bosch

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.