• Altijd de beste deal!
  • Snel, sneller, snelst!
  • Gewoon goed gedrukt
  • Alles waar inkt op kan
  • Geen gedoe
DWDklaslokaal: PMS coated vs uncoated. Wat is het verschil?

DWDklaslokaal: PMS coated vs uncoated. Wat is het verschil?

Femke Bosmaplaatste dit bericht inTutorialsMonday, December 19, 2016

Videotranscriptie Heb je weleens gewerkt met een Pantone kleurenwaaier, of met ontwerpprogramma’s als Adobe Indesign of Illustrator? Dan is het je vast opgevallen dat alle Pantone-kleuren met behulp van een nummer gerangschikt zijn. Deze kleurcoderingen zijn overal ter wereld dezelfde. Dat moet ook wel, want alleen zo weet jij zeker dat je de juiste kleur blauw krijgt als je bijvoorbeeld Pantone 297 bestelt. Die voorspelbaarheid is de reden dat je meestal kiest voor PMS-kleuren als je huisstijldrukwerk met daarop bijvoorbeeld een logo ontwerpt. Dat logo moet er natuurlijk overal hetzelfde uitzien.

Achter een PMS-kleurcodering staat ook altijd een letter. Vaak is dit een ‘C’ of een ‘U’. Deze letters verwijzen naar verschillende papiersoorten, die we ook wel ‘substraten’ noemen. De ‘c’ staat voor coated, oftewel papier met een strijklaag. Een veelgebruikte coated papiersoort is bijvoorbeeld houtvrij mat mc, dat veelgebruikt wordt voor flyers of brochures. De ‘u’ staat voor uncoated papier, dat is papier zonder strijklaag. Denk bijvoorbeeld aan briefpapier, enveloppen of gewoon printerpapier.

Een coating op papier is een soort grondverf waarop de inkten tijdens het drukproces worden aangebracht. Coatings zorgen ervoor dat inkten minder goed door het papier worden geabsorbeerd. De kleuren op gecoat papier ogen daarom vaak helderder en frisser.

Dit verschil kun je goed zien in de kleurenwaaiers van Pantone. Pantone heeft kleurenwaaiers speciaal voor coated en voor uncoated papiersoorten. Deze kleurenwaaiers kun je natuurlijk gewoon bestellen op Drukwerkdeal.nl.

In de kleurenwaaiers van Pantone staat ook informatie over de inktmengingen van de verschillende kleuren. Je ziet bijvoorbeeld dat Pantone 165 C, de huisstijlkleur van Drukwerkdeal.nl, een menging heeft van 50 procent geel en 50 procent warm red. Bekijken we nu de uncoated kleurenwaaier, dan zie je dat dezelfde menging, 165 u, er op gecoat papier anders uitziet. Dit kleurverschil wordt vaak groter naarmate de kleuren in je ontwerp donkerder worden. Tussen Pantone 293 C en Pantone 293 U bijvoorbeeld zijn de verschillen groter dan tussen Pantone 290 C en Pantone 290 U.

Bekijk alle video's


  1. #Tutorials
Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma
Klantenservice