We verwachten grote drukte bij onze bezorgdiensten. Voorkom vertraging van je bestelling en bestel op tijd! Bekijk hier onze slimme besteltips.

Klaslokaal secondary

DWDklaslokaal: PMS coated vs uncoated. Wat is het verschil?

maandag 19 december 2016

Videotranscriptie Heb je weleens gewerkt met een Pantone kleurenwaaier, of met ontwerpprogramma’s als Adobe Indesign of Illustrator? Dan is het je vast opgevallen dat alle Pantone-kleuren met behulp van een nummer gerangschikt zijn. Deze kleurcoderingen zijn overal ter wereld dezelfde. Dat moet ook wel, want alleen zo weet jij zeker dat je de juiste kleur blauw krijgt als je bijvoorbeeld Pantone 297 bestelt. Die voorspelbaarheid is de reden dat je meestal kiest voor PMS-kleuren als je huisstijldrukwerk met daarop bijvoorbeeld een logo ontwerpt. Dat logo moet er natuurlijk overal hetzelfde uitzien.

Achter een PMS-kleurcodering staat ook altijd een letter. Vaak is dit een ‘C’ of een ‘U’. Deze letters verwijzen naar verschillende papiersoorten, die we ook wel ‘substraten’ noemen. De ‘c’ staat voor coated, oftewel papier met een strijklaag. Een veelgebruikte coated papiersoort is bijvoorbeeld houtvrij mat mc, dat veelgebruikt wordt voor flyers of brochures. De ‘u’ staat voor uncoated papier, dat is papier zonder strijklaag. Denk bijvoorbeeld aan briefpapier, enveloppen of gewoon printerpapier.

Een coating op papier is een soort grondverf waarop de inkten tijdens het drukproces worden aangebracht. Coatings zorgen ervoor dat inkten minder goed door het papier worden geabsorbeerd. De kleuren op gecoat papier ogen daarom vaak helderder en frisser.

Dit verschil kun je goed zien in de kleurenwaaiers van Pantone. Pantone heeft kleurenwaaiers speciaal voor coated en voor uncoated papiersoorten. Deze kleurenwaaiers kun je natuurlijk gewoon bestellen op Drukwerkdeal.nl.

In de kleurenwaaiers van Pantone staat ook informatie over de inktmengingen van de verschillende kleuren. Je ziet bijvoorbeeld dat Pantone 165 C, de huisstijlkleur van Drukwerkdeal.nl, een menging heeft van 50 procent geel en 50 procent warm red. Bekijken we nu de uncoated kleurenwaaier, dan zie je dat dezelfde menging, 165 u, er op gecoat papier anders uitziet. Dit kleurverschil wordt vaak groter naarmate de kleuren in je ontwerp donkerder worden. Tussen Pantone 293 C en Pantone 293 U bijvoorbeeld zijn de verschillen groter dan tussen Pantone 290 C en Pantone 290 U.

Bekijk alle video's


  1. #Tutorials

Femke Bosma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Bosma

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.