• Altijd de beste deal!
  • Snel, sneller, snelst!
  • Gewoon goed gedrukt
  • Alles waar inkt op kan
  • Geen gedoe
DWDklaslokaal: hoe wordt plaatmateriaal gemaakt?

DWDklaslokaal: hoe wordt plaatmateriaal gemaakt?

Femke Bosmaplaatste dit bericht inTutorialsWednesday, January 16, 2019

Plaatmateriaal is een veelzijdige reclamemaker die je op duizend-en-één manieren kunt inzetten. Reclameborden langs het voetbalveld, POS-materiaal in de winkel of als decoratie van je beursstand: je kan het zo gek niet bedenken. Nou komt plaatmateriaal niet uit de printer rollen als een stapel flyers. Om je te laten zien hoe plaatmateriaal gemaakt wordt, neemt Femke je mee naar onze drukkerij in Deventer.

En zo rollen de verschillende plaatmaterialen dus uit onze fabriek. Heb je toch nog vragen over plaatmateriaal of ander drukwerk? Laat een reactie achter in de comments, we helpen je graag!

TRANSCRIPTIE

Femke: Hoi ik ben Femke en welkom bij het DWDklaslokaal. Plaatmateriaal is een veelzijdige reclamemaker die je op duizend-en-één manieren kunt inzetten: als reclameborden langs het voetbalveld, pos-materiaal in de winkel of als decoratie van je beursstand. je kan het zo gek niet bedenken. Nou komt plaatmateriaal niet uit de printer rollen zoals een stapel flyers. Om je te laten zien hoe plaatmateriaal gemaakt wordt, neem ik je mee naar onze drukkerij in Deventer.

Nou ik sta in onze productielocatie met Lex. Hoi Lex, leuk dat we je even wat vragen mogen stellen. Als het goed is kun je ons meer vertellen over plaatmateriaal. Want dat is één van de dingen die hier geproduceerd wordt, toch?

Lex: Ja, hierachter zie je de vlakbedprinter. Daar gaan de platen in van maximaal drie bij anderhalve meter op diverse substraten. Van 2 mm display karton tot aan geborsteld aluminium, 16 mm Re-Board, trespa, alles kan de machine bijna aan.

Femke: Oké, en hoe gaat het dan in zijn werk? Wordt het rechtstreeks op de plaat geprint of op een sticker?

Lex: Ja het is een direct-to-plate systeem. Er wordt rechtstreeks op de plaat geprint.

Femke: Ja. Oké, de platen zijn geprint en vervolgens moeten ze worden uitgesneden. Dat gebeurt geloof ik hierachter?

Lex: Dat gebeurt op deze Zünd, de snijplotter. Het snijprogramma wordt geladen en de machine gaat snijden in dit geval. Maar kan ook wezen dat je bijvoorbeeld bij trespa, dan wordt ie gefreesd met een boortje. Dat is dikker materiaal, dat kan een mesje niet aan, dus dat moet echt gefreesd worden. En die kan 2 mm per omvang frezen.

Femke: Oké, en machine kan alle vormen maken die ik wil?

Lex: Wat jij wil Femke, dat kan gemaakt worden. Je moet alleen wel het zelf het bestand aanmaken die de machine in kan lezen. Het thrucut-bestand noemen we dat. En die leest de machine in en hij gaat de vorm maken die jij wil.

Femke: Nou super, ik ga wat moois ontwerpen. Ik hoop dat jullie nu iets meer weten over hoe we jouw plaatmateriaal maken. Heb je toch nog vragen? Laat dan een reactie achter in de comments. Heeft deze video je geholpen, geef ons dan een like. Bedankt voor het kijken en tot de volgende video!


  1. #DWDklaslokaal
  2. #Plaatmateriaal
  3. #How its made
Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma