freebiefriyay-13 secondary2

FreebieFriyay: de perfecte platte wereld met flatlayfotografie

donderdag 1 februari 2018

Laat je producten op een originele en stijlvolle manier zien met flatlay foto. Misschien denk je direct: wat is een flatlay? Met een flatlay fotografeer je van bovenaf een groep producten. De producten zijn mooi gestyled, met oog voor details en contrast. Het is in feite een kleine puzzel om een mooie lay-out te krijgen. In deze #Freebiefriyay help ik je die puzzel oplossen!

1. Achtergrond

Kies als eerst een achtergrond. Voor de achtergrond geldt: hoe simpeler, hoe beter. Heb je een mooie betonnen of houten vloer, houten tafel of mooie witte lakens? Dit werkt perfect. Heb je niets van dat alles? Laat dan een groot stuk papier, foamboard of displaykarton bedrukken met een marmerprintje of een andere textuur. flatlay-achtergrond

2. Details

Details springen in het oog, inspireren en laten de kijker langer staren naar je flatlay. Maar, uiteindelijk gaat het erom wat je wil vertellen met je foto. Alle details in je flatlay moeten bijdragen aan het verhaal van de foto, en een eenheid vormen. Wij hebben twee flatlays gefotografeerd. De eerste is simpel, hier zijn alleen gele en zilveren details gebruikt.

flatlay1

Het tweede voorbeeld is feestelijker en heeft veel meer details. Om er eenheid in te houden gebruiken we hier voornamelijk gouden details. Gebruik ter opvulling alles wat je mooi vindt. Zorg wel voor dezelfde kleurstelling.

flatlay2

3. Licht

Het belangrijkste onderdeel van het maken van een mooie flatlay is het licht. Het licht maakt of breekt je foto. De allermooiste foto maak je met daglicht. En dan het liefst op een lichtbewolkte dag. Van een felle zon krijg je namelijk hele harde en grote schaduwen en een gelige gloed. Bij bewolking krijg je een mooi diffuus licht. Wij hadden wel een hele zonnige dag. Gelukkig hebben wij een lichte luxaflex die dus als soort “bewolking” fungeerde.

Tip: zorg voor een vaste hand en een stabiele ondergrond. Een gammel poefje waarschijnlijk voor een bewogen foto. Heb je sowieso geen stabiele hand? Investeer dan in een statief.

Tip 2: Heb je een stabiele houding, vaste fotohand en het juiste licht, maar is er nog te veel schaduw? Zet een witte plaat tegenover de fotograaf. Dit reflecteert het licht. flatlay4 Wij hebben de foto’s expres niet in onze studio geschoten. Zodat jij ziet dat je zonder professionele lampen ook mooie foto’s maakt. We hebben de foto’s geschoten met een Canon 5D Mark III en een iPhone 6s. Op het eerste gezicht zie je weinig verschil. Voor alle foto’s van drukwerk zijn die van Canon beter bruikbaar. Voor het web maakt het niets uit welk apparaat je gebruikt.

4. Bewerking

Speel met je lay-out en maak veel verschillende opties. Ga op zoek naar een mooi evenwicht in kleur en aandacht en neem altijd een rolletje tape of kneedgum mee voor eigenwijs rollende producten. Zorg dat je de foto altijd met wat extra vlees schiet. Zo crop je de foto later supersimpel in Lightroom, VSCO of andere fotobewerkingsprogramma’s.

In dit blog leggen ze stap voor stap uit hoe je in Lightroom een flatlag edit. Succes! We zien jullie kunstwerken graag voorbij komen op Instagram :)Heb je nog vragen? Onze fotografen helpen je graag!


  1. #Tutorials
  2. #Design
  3. #Fotografie

Lonneke Verwoolde

Werkt als vormgever op de afdeling Marketing & Communicatie bij Drukwerkdeal.nl. Houdt zich vooral bezig met de vormgeving van de mailings, nieuwe producten en de ontwikkeling van interactieve magazines. Gek op mooie illustraties, tekenen, groot film en muziek fan en voorziet graag alle collega's van cupcakes.

Lees meer van Lonneke Verwoolde
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.