secondary indesign-functies

7 nieuwe InDesign functies die je zeker wil masteren

donderdag 23 mei 2019

Heb je de vorige updates van Adobe net in de smiezen, moet je wéér opnieuw wennen! Maar net als die vorige nieuwe functies weet je dat er vast iets tussen zit wat jouw werk weer een stuk makkelijker maakt. InDesign heeft een paar vette updates voor je klaarstaan. Dus hop! Spring achter je Adobe suite en probeer de allernieuwste InDesign updates uit.

1. Hokjescultuur: passend maken met behoud van inhoud

indesign-functies-1 Met ‘passend maken met behoud van inhoud’ kan je een afbeeldingen automatisch passend in een kader slepen. ‘Niks nieuws’, hoor ik je zeggen. Waar je eerder zelf nog moest schuiven om het mooiste deel van je afbeelding zichtbaar te krijgen, doet het programma dit nu voor jou. Maak je kader, sleep daar de afbeelding in en InDesign doet de rest! Maar soms heb je liever zelf de touwtjes in handen. In dat geval bepaal je het beste zelf een uitsnede. Klik op de knop ‘Passend maken’.

2. Vragen is weten: PDF-opmerkingen importeren

indesign-functies-pdf importeren De opmerkingen van je klant in het ene programma en je ontwerp in het andere? Super onhandig! Dat heeft Adobe goed begrepen met deze killer-feature. Hiermee sla je het bestand op als PDF en importeer je de opmerkingen weer terug naar InDesign zelf. De opmerking is ook meteen zichtbaar op de plek waar het van toepassing is in je ontwerp. Tip: Bewerk het InDesign-bestand niet na het maken van de PDF. Anders worden de opmerkingen niet goed aangeduid.

3. Opgeruimd staat netjes: deelvenster eigenschappen

indesign-functies-3 Geen gezeur met wisselen van eigenschappenvensters en een geordend beeldscherm. Daar tekenen wij voor! Met één klik heb je meteen de juiste bedieningselementen voor je. Dat wil zeggen: selecteer je een afbeelding, dan krijg je meteen alle opties en eigenschappen om de afbeelding te bewerken.

4. Doe mij die maar: visueel door lettertypen bladeren

Blader door duizenden lettertypen. Het deelvenster zit bomvol extra opties die het vinden van de perfecte fonts net wat aangenamer maken. Vind zo makkelijker en sneller de lettertypen die het beste bij jou passen. Pas een filter toe om alleen recent toegevoegde lettertypen te bekijken. Of pas de tekengrootte aan tijdens het bekijken van het lettertype. Nu alleen nog even wachten op variabele lettertypen. Misschien in CC 2020?

5. Schat, ik kan het uitleggen: voetnoten toevoegen in tabellen

Heb jij een echte voetnotenfetish? Dan word jij hier vast heel blij van. Vanaf nu kan je voetnoten toevoegen aan een tabel in InDesign. Importeer je voetnoten vanuit Word? Geen probleem. InDesign behoudt ze netjes.

6. Geef me wat: ruimte tussen alineastijlen

Ben jij de drie aparte alineastijlen ‘Ruimte voor’, ‘Geen ruimte’ en ‘Ruimte na’ helemaal zat? Je bent niet de enige. Dit is een mooie en heel specialistische functie als je netjes stijlen maakt met voor- en nawitruimte. Zo kunnen meerdere alinea’s snel één blok vormen. Dat scheelt weer een hoop gedoe bij lijsten, opsommingen, platte tekst, magazines, en meer.

7. Past precies: aanpassing lay-out

indesign-functies-layout Deze feature moet het aanpassen van de lay-out een stuk makkelijker maken. Maar hier vind ik de upgrade eerder een downgrade. Dat Adobe ontwikkelt in kunstmatige intelligentie is alleen maar aan te moedigen. Toch is het bij deze functie nog iets te vroeg voor een ‘slimme helper’. Wil je geraffineerder te werk gaan? Kies voor de oude methode: Geef per object handmatig aan wat ermee moet gebeuren als het formaat van de pagina veranderd.

Al deze nieuwe functies vallen onder versienummer 19 van InDesign. De laatste update gemist? Tijd om je Adobe Creative Cloud-app aan te slingeren en te checken of je de laatste versie al in je bezit hebt. Wat zijn jouw favoriete (nieuwe) functies in InDesign? Zijn er functies die jij dolgraag ziet verschijnen bij de volgende update?


  1. #Tutorials
  2. #InDesign

Jeanou Tegelaar

Is senior copywriter bij Drukwerkdeal.nl

Lees meer van Jeanou Tegelaar
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.