secondary nepgeld-printen-volgens-de-regels

Nepgeld printen volgens de regels

donderdag 2 mei 2024

Als je legaal geld kon printen, zouden we nu onze website op zwart zetten en 24 uur per dag in onze drukkerij zitten. Helaas (of juist gelukkig) werkt het niet zo. Je mag nepgeld printen, maar daar gelden strenge regels voor. Wil je toch nepgeld printen, voor bijvoorbeeld je marketingcampagne of om te gebruiken als feestdecoratie? Dan leggen we hier de belangrijkste regels voor je uit!

Toepassingen van nepgeld

De toepassingen van Nepgeld lopen breed uiteen, het onderwijs tot trainingen, en van reclame tot de evenementenbranche. In het onderwijs wordt nepgeld gebruikt om leerlingen op een interactieve manier les te geven over economie en financiën. Ook bij trainingen in de klantenservice, horeca en bedrijfsmanagement of kan nepgeld dienen als hulpmiddel bij rollenspellen.

In de wereld van marketing en reclame is nepgeld een creatief middel om aandacht te trekken. Bedrijven gebruiken bedrukt nepgeld als flyers met kortingsbonnen of speciale aanbiedingen tijdens promotie-evenementenvoor een unieke draai aan traditionele marketingtechnieken.

Ook is nepgeld een populaire keuze voor themafeesten en evenementen, zoals casino-avonden of historische feesten, waar het bijdraagt aan de sfeer en de beleving.

afb nepgeld-printen-volgens-de-regels

Kenmerken echt briefgeld

Om echt geld van nepgeld te kunnen onderscheiden is echt geld uitgerust met beveiligingskenmerken zoals watermerken, hologrammen en speciale inkt die van kleur verandert afhankelijk van de kijkhoek. Deze kenmerken zijn complex en nagenoeg onmogelijk om perfect na te bootsen. Ieder eurobiljet heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken, afmetingen en afbeeldingen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken per eurobiljet:

 • Het papier van het bankbiljet voelt stevig aan, knispert en je voelt het reliëf van de inkt.
 • De biljetten hebben een watermerk en een hologram, waarin je het bedrag van het biljet terugziet.
 • Als je het biljet tegen het licht houdt, zie je er een veiligheidsdraad doorheen lopen.
 • Het waardecijfer op het biljet verandert van kleur als je het beweegt in het licht.

afb nepgeld-printen-volgens-de-regels kenmerken

Afmetingen eurobiljetten

Als je aan de slag gaat met een enkel- of dubbelzijdig ontwerp van een origineel eurobiljet, dan mag je niet de originele afmetingen gebruiken.

 • Afmetingen 5 euro biljet: 120x62mm
 • Afmetingen 10 euro biljet: 127x67mm
 • Afmetingen 20 euro biljet: 133x72mm
 • Afmetingen 50 euro biljet: 140x77mm
 • Afmetingen 100 euro biljet: 147x82mm
 • Afmetingen 200 euro biljet: 153x82mm
 • Afmetingen 500 euro biljet: 160x82mm

Regelgeving voor het printen van nepgeld

Wil je nepgeld printen ,dan zul je rekening moeten houden met de strikte regelgeving van de Europese Centrale Bank (ECB). Zo moeten de afmetingen van de biljetten significant verschillen van echt geld en mag je nooit aan één kant een exacte kopie van echt geld drukken. Ook moet duidelijk op het nepgeld vermeld staan dat het niet echt is en mag het materiaal niet overeenkomen met dat van echt geld. Deze regelgeving zorgt ervoor dat er geen verwarring kan ontstaan tussen echt- en nepgeld. Hieronder een overzicht van het regelement. Zorg ervoor dat je ontwerp aan minimaal één van deze regels voldoet.

afb nepgeld-printen-volgens-de-regels formaten

Enkelzijdige bedrukking met ontwerp van echt biljet

Bedruk je het namaakbiljet aan een kant met het volledige ontwerp van het echte biljet? Zorg er dan voor dat jouw namaakbiljet minimaal een kwart groter is of een kwart kleiner is dan de originele afmetingen.

Dubbelzijdige bedrukking met ontwerp van echt biljet

Bedruk je het namaak biljet aan twee kanten met het volledige ontwerp van het echte biljet? Zorg er dan voor dat jouw namaak-biljet minimaal dubbel zo groot is, of minstens de helft van de originele afmetingen.

Enkelzijdige bedrukking met een gedeelte van het echte biljet

Bedruk je het namaak biljet enkelzijdig in hetzelfde formaat én met een deel van het ontwerp van het echte biljet? Zorg er dan voor dat het deel van het originele ontwerp kleiner is dan een derde van het echte biljet.

afb nepgeld-printen-volgens-de-regels afwijkend-ontwerp

Eigen ontwerp

Hergebruik je ontwerpelementen van het originele biljet? Zorg er dan voor dat deze niet worden gebruikt op een achtergrond die lijkt op het originele biljet.

Verschillend materiaal

Zorg ervoor dat je jouw namaak biljetten laat drukken op een materiaal dat duidelijk verschilt van een origineel bankbiljet. Denk bijvoorbeeld aan karton, kraft, of plexiglas.

afb nepgeld-printen-volgens-de-regels materiaal

Digitaal namaakgeld

Wil je een kant-en-klare versie van namaakbiljetten gebruiken? Op de website van de ECB kun je eenvoudig namaakbiljetten downloaden met het woord ‘SPECIMEN’ eroverheen.

Wil je alle regels voor het maken van namaak geld nalezen? Bezoek de website van de Europese Centrale Bank.

Nepgeld printen

Wil je bijvoorbeeld een 100 euro of 500 euro biljet printen dan Nepgeld printen kan je volgens de regels doen met onze flyers. Daar heb je keuze uit 14 verschillende materialen en verschillende afmetingen om te voldoen aan de regelgeving voor nepgeld printen. Van houtvrije papiersoorten tot milieuvriendelijkere opties zoals gerecycled papier, PaperWise en Bio Top 3: geef je nepgeld je favoriete uitstraling!

Daarnaast bieden wij verschillende papierdiktes die je project de juiste uitstraling geven. Om het nepgeld af te werken, kun je kiezen voor diverse afwerkingsmogelijkheden zoals glanslaminaat, matlaminaat, spot UV of cold foil. Op deze manier kun je nepgeld printen zoals jij wil én ook voldoen aan de regelgeving van de ECB.

Geld op echtheid controleren

Organiseer je een evenement en wil je de echtheid van het briefgeld controleren? Dan zijn er speciale apparaten zoals UV-lampen, valsgelddetectoren of geldtelmachines die de beveiligingskenmerken kunnen detecteren. Denk hierbij aan watermerken, speciale inkt en de UV-kenmerken. Ook kun je met het oog al een aantal beveiligingskenmerken herkennen zoals hologrammen of de veiligheidsdraad. Let er bij het ontwerpen van je eigen nepgeld op dat het ontwerp sterk afwijkt van het originele briefgeld en voldoet aan de regelgeving van de ECB zodat er zo min mogelijk onduidelijkheid kan ontstaan.

Conclusie

Nepgeld printen biedt unieke toepassingen voor je marketingactiviteiten, evenement of ludieke actie, maar vereist een nauwkeurige aanpak om binnen de kaders van de regelgeving te blijven. Ontdek de mogelijkheden en laat je creativiteit de vrije loop, zonder de wet te overtreden.


 1. #Marketing

Drukwerkdeal.nl

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Drukwerkdeal.nl

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.