secondary koningsdag

Koningsdag: van nationale feestdag tot commercieel fenomeen

maandag 26 februari 2024

Elk jaar kleurt Nederland op 27 april oranje, een traditie die net zo Nederlands is als tulpen en windmolens. Maar wat ooit begon als een viering van nationale eenheid en trots, heeft zich langzamerhand ontpopt tot een niet te missen commercieel hoogtepunt voor ondernemers, groot en klein. In dit blog duiken we in de commerciële geschiedenis van Koningsdag en ontdekken we hoe jij als ondernemer deze dag niet alleen een oranje feestje viert, maar ook je verkoopcijfers een flinke boost kunt geven. Oranje boven!

Ontstaan van Koningsdag

Het begon allemaal met Prinsessedag in 1885, ter ere van de verjaardag van Prinses Wilhelmina. Deze dag was bedoeld om nationale eenheid te bevorderen en ging na Wilhelmina's troonsbestijging over in Koninginnedag.
Koningsdag-blogbeeld2
Met de jaren veranderde Koninginnedag van een stijf, formeel evenement naar een landelijk volksfeest met vrijmarkten en festiviteiten. Toen in 2013 Koning Willem-Alexander de troon besteeg, werd Koninginnedag Koningsdag, en de feestdag werd verplaatst van 30 april naar 27 april, de verjaardag van de koning.

De commerciële draai

In de jaren '80 begon de voorloper van Koningsdag zich te ontpoppen als een gouden kans voor winkeliers en horecaondernemers. De vrijmarkt en andere festiviteiten zorgden voor een enorme toestroom van mensen die op zoek waren naar vermaak en koopjes.
Koningsdag-blogbeeld3

De horeca speelde hier slim op in door terrassen uit te breiden en speciale evenementen te organiseren. Ook winkeliers zagen hun kans schoon en begonnen met speciale Koningsdagaanbiedingen en onweerstaanbare oranje etalages.

Succesfactoren van Koningsdag als commercieel event

Koningsdag, een dag waarop de oranjegekte heel Nederland in zijn greep houdt, is de perfecte gelegenheid voor ondernemers om hun merk te laten schitteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je eruit springt?

Koningsdag-blogbeeld4

Zichtbaarheid door personalisatie

Personalisatie is het sleutelwoord om op te vallen in de feestelijke menigte. Speciale spandoeken, unieke borden en (oranje) kleding met jouw merk erop kunnen een merk transformeren van een naam naar een ervaring. Het gaat erom een persoonlijk tintje te geven aan je promotiemateriaal, zodat je niet alleen gezien, maar ook onthouden wordt.

De rol van sociale media

In de digitale wereld van vandaag speelt sociale media een cruciale rol in het vergroten van je bereik.

Koningsdag-blogbeeld6

Je strategisch geplaatste post of reel versierd met gepersonaliseerd promotiemateriaal kan helpen aandacht trekken en een gesprek starten. Die sociale interacties kunnen een echte impuls geven aan je zichtbaarheid en klantbetrokkenheid.

De kracht van lokale betrokkenheid

Koningsdag is de perfecte kans om te zien wat je bedrijf uniek maakt. Door mee te doen aan lokale evenementen bouw je aan relaties en herkenning. Dit kan zo simpel zijn als deelnemen aan de markt, het sponsoren van een evenement of het uitdelen van gepersonaliseerde geschenken die de feestvreugde verhogen.

Hoe zorg je dat je de boot niet mist op Koningsdag?

Koningsdag is de ultieme kans om je onderneming in de kijker te spelen. Het is een dag waarop het hele land in feeststemming is en consumenten meer dan ooit openstaan voor leuke acties en producten.
Koningsdag-blogbeeld5 Hier zijn enkele manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat jouw bedrijf deel uitmaakt van deze nationale vrolijkheid.

1. Opvallen begint voor de dag zelf

Begin vroeg met het plannen van je Koningsdagcampagne.Het ontwerpen van opvallende promotiematerialen zoals flyers, posters en buitenreclame kan helpen om de aandacht te trekken voordat de dag zelf aanbreekt. Denk aan heldere, aantrekkelijke ontwerpen die aansluiten bij Koningsdag.

2. Creëer unieke merchandise

Overweeg speciale Koningsdag-merchandise. Dit kan variëren van bedrukte T-shirts en petjes tot aan oranje zonnebrillen en meer. Het zijn niet alleen leuke hebbedingetjes voor de consument, maar ook een manier om jouw merk zichtbaar te maken in de menigte.

3. Speel in op de emotie van de dag

Koningsdag is een dag van nationale trots. Speel in op deze emotie door je promotiematerialen te koppelen aan het vrolijke en verbindende gevoel van de dag. Slogans die nationale trots benadrukken of ontwerpen die het oranjegevoel weerspiegelen, kunnen extra aantrekkelijk zijn.

4. Organiseer een evenement of actie

Als je de middelen hebt, overweeg dan om een evenement te sponsoren of een speciale actie te organiseren. Dit kan variëren van een klein straatfeest tot het sponsoren van een groot openbaar evenement. Zorg ervoor dat je promotiematerialen zichtbaar zijn en deel uitmaken van de feestelijkheden.
Koningsdag-blogbeeld7

5. Benut je social kanalen

Maak gebruik van online platforms om je acties te promoten. Een online wedstrijd of een socialemediacampagne kan mensen aanmoedigen om jouw bedrijf te bezoeken of deel te nemen aan je koningsdagactiviteiten.

Koningsdag biedt een unieke kans voor jou als ondernemer om in te haken op een dag vol oranje feestvreugde. Door creatief te zijn met je promotiematerialen en door tijdig te plannen, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf niet over het hoofd wordt gezien. Vergeet niet dat het bij Koningsdag gaat om de beleving en de verbinding met je plaats vol potentiële klanten. Dus, laat deze kans niet schieten en maak er een Koningsdag van om nooit te vergeten!


  1. #Marketing

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.