360 NEDX secondary

NED X1: een uniek fotoboek als eerbetoon aan het Nederlands Elftal

vrijdag 5 oktober 2018

Bijna twee decennia lang kreeg Erik Geven een uniek kijkje achter schermen bij het Nederlands Elftal als reclamefotograaf. In die tijd legde hij drie generaties aan topvoetballers vast op manieren die je niet eerder zag. Erik opent nu die schatkist met NED X1: een koffietafelboek vol bijzondere voetbalfotografie.

36- NEDX 1

“Eén van de sponsoren van het Nederlands Elftal nam mij mee naar het WK in Italië 1990 om foto’s te maken. Ik kwam veel fotografen tegen, van elke sponsor één. Ik merkte dat voetballers dat lastig vonden. Elke keer weer wachten op het opbouwen van lampen, aggregaten… Toen heb ik voorgesteld om dat te laten doen door één fotograaf. Vanaf dat moment kregen veel sponsoren van het Nederlands Elftal de opdracht van de KNVB om met mij te communiceren over al hun wensen. Dat heeft geduurd tot 2008, ongeveer 18 jaar.

Het leuke van het boek is dat het gaat over bijna drie generaties voetballers. De generatie van Gullit en Van Basten, Koeman, Rijkaard. Die werden opgevolgd door Overmars, Bergkamp, De Boertjes. De laatste groep spelers; Sneijder, Van Der Vaart, Robben en Van Persie natuurlijk. Dat is gewoon een soort tijdperk dat stopt. Dat is ook de reden geweest dat wij bedacht hebben een boek te maken. Het is een soort eerbetoon. Het zijn allemaal beelden die een soort edelstenen uit mijn archief zijn. Waarvan ik denk dat ze gewoon gezien moeten worden. Het Nederlandse voetbalelftal is natuurlijk van iedereen.

36- NEDX 4

De eerste beelden zijn uit 1990, long time ago. Die heb ik ooit bewerkt. Eerst met verf, later met appjes. Ik houd van die grungy, kunstachtige stijl. Laten zien aan kennissen, aan vrienden. Die zeiden dat het fantastisch zou zijn om daar een boek van te maken. We hadden een WK; geen deelname, wel een boek. Dat zit er allemaal achter.

We hebben geprobeerd het eerste voetbalkunstboek te maken. Het formaat van het boek is fantastisch. Het formaat voor wanddecoratie is nog mooier, want hoe groter de beelden, hoe mooier je de bewerkingen ziet. De gemiddelde voetballer loopt de deur van het museum niet plat. Door te kiezen voor deze vorm van fotografie, kunst erin te brengen, willen we daar ook een slag in slaan. Mijn wens is dat elke familie in Nederland dit boek op tafel heeft liggen. En we fantaseren ook om hier een on the road expositie aan te verbinden.

36- NEDX 5

We zijn nu ook bezig met wanddecoratie. We hebben fantastische voorbeelden van hoe deze fotografie in het interieur staat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel enthousiast ben over de grote platen die we tot nu toe gezien hebben. Canvas, plexiglas, metaal… Als je dat aan de wand ziet hangen, in wat voor omgeving dan ook, dan krijg je gewoon een museaal gevoel.”


  1. #Klanten
  2. #Fotografie

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.