blog-Cover-jochem-uytdehaage

Jochem Uytdehaage: “Wij zijn hier om te genieten van het leven, niet om te werken”

woensdag 6 juli 2016

Drukwerkdeal laat zien wie je bent. Daarom gaan we elke twee weken langs bij een klant met de vraag: wie ben je en wat doe je? Onze ontmoeting deze week had een gouden randje. In Hilversum spraken we Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage. Als spreker en trainer van De Uytdhaaging heeft hij één doel: mensen een rijker leven laten leven.

Wie ben je en wat doe je?

De inmiddels wat ouderen onder ons zullen me misschien herkennen als Olympisch schaatskampioen uit 2002. En waar ik voorheen altijd gouden medailles wilde winnen, is het nu mijn doel om mensen een rijker leven te laten leiden. Een rijker leven houdt voor mij in dat je balans in je leven hebt, dat je goed voor jezelf zorgt. Dat je goed voor anderen zorgt. En goed voor je planeet zorgen komt daar inmiddels ook bij. Belangrijke elementen daarin zijn beweging, slaap, ontspanning, voeding. Ik vind het onwijs leuk om mensen daarvan bewust te maken.

Balans dus.

Ja, absoluut. Iedereen loopt er tegenaan. Je ziet veel dertigers met een burn-out rondlopen. Maar ook als je ouder bent hebben mensen een zinsvraag: waarom doe ik wat ik doe? Waarom ga ik elke dag naar kantoor terwijl ik het helemaal niet leuk vindt? Elke dag in de file, ik heb daar een hekel aan. Waarom? Omdat ik m’n hypotheek moet betalen? En ondertussen gaat de aarde naar de knoppen van al die files en CO2-uitstoot. Dat soort grote vragen houden me bezig. Waarbij ik wel dichtbij de mens blijf. Omdat ik denk dat we met z’n allen het verschil kunnen maken, moeten maken.

interview-jochem-uytdehaage-3

Veel mensen hebben het idee dat de wereld prima doordraait zonder het werk dat zij doen.

In een ideale wereld moet geld niet de drijfveer zijn. Hard werken mag beloond worden, maar geld mag niet de enige drijfveer zijn. Toch maken we veel keuzes die money-driven zijn. En de vraag die dan interessant is: zou je een job kunnen vinden die je leuker vindt, waar je meer energie van krijgt en waar je blijer van wordt, maar misschien wat minder euro’s voor krijgt? Wat is dan mooier? Dat je misschien ietsje kleiner moet gaan wonen en niet op wintersport kan maar de rest van het jaar gelukkiger bent? Is dat het waard? Ik zou zeggen van wel. Daarover nadenken is onderdeel van goed voor jezelf zorgen. Wakker liggen omdat je je zorgen maakt over je werk is niet gezond. En dus niet duurzaam.

Hoe ben je begonnen met De Uytdhaaging?

In 2007 ben ik gestopt met schaatsen en sinds 2009 ben ik actief als spreken en trainer. Dat doe ik samen met andere bedrijven, of voor mezelf. Wat dat betreft geloof ik niet in concurrentie. Als je hetzelfde doel voor ogen hebt, kun je dat samen beter bereiken. Ik ben er heilig van overtuigd dat mensen die goed voor zichzelf zorgen en doen waar ze in geloven energieker zijn. En als je veel energie hebt, heb je gewoon meer plezier. Dan presteer je ook beter, thuis en in het werk, en dat geeft meer plezier. We zijn hier om te genieten van het leven. We zijn hier niet om de boel naar de kloten te helpen. En we zijn hier niet om te werken. Werk is alleen een middel om te kunnen bestaan, waarbij je moet streven dat het werk dat je doet wel leuk is.

interview-jochem-uytdehaage-2

Waar spreek je vooral?

Bij bedrijven die realiseren dat medewerkers hun grootste kapitaal zijn. Kijk, deze folder heb ik gemaakt voor een bedrijf dat veel mensen in ploegendienst heeft werken. Zij realiseren zich dat het in ploegendiensten werken niet duurzaam is voor de medewerkers. Maar dat is nu eenmaal een feit. Dus heb ik daar een aantal workshops gegeven om de last van het in ploegendiensten werken te verminderen. Daar profiteren de werknemers van, die zich prettiger voelen. En de werkgever, die langer inzetbare medewerkers heeft.

Hoe zet je De Uytdhaaging op de kaart?

Je moet enige visie hebben. Enthousiast zijn, het goede voorbeeld geven. Je moet het ook wel zelf uitstralen. En daarnaast goed werk leveren, helemaal als spreker. Dan verspreidt het zich via mond-tot-mondreclame. Met echte aandacht help je mensen.

Onlangs was ik bij uitzendbureau InPerson en zij denken er net zo over. Mensen die zich gewaardeerd voelen, bereiken meer.

Zo werkt het zeker. Waarom doe je de dingen die je doet? Daar moet je voor jezelf een antwoord op hebben. Als je daar geen antwoord op hebt, dan wordt het leven heel zwaar, dan wordt het lastig. Je kan heftruckchauffeur zijn, maar je kan ook zeggen: ik ben onderdeel in het van A naar B brengen van prachtige producten.

Wat zijn jouw ambities met De Uytdhaaging?

Mensen inspireren en verder helpen. Dat is precies wat ik wil: energie geven. Ik vind dat één van de mooiste dingen. Het is echt gaaf als je mensen weet te triggeren.

Hoe vergelijk je het behalen van zulke successen met bijvoorbeeld het winnen van een Olympische medaille?

Jeetje, da’s een moeilijke vraag… Het zijn wel vergelijkbare succesmomentjes. Je kan je voorstellen dat wanneer een zaal met een paar honderd man staat te klappen voor je, dat dat een beetje het Olympische gevoel geeft. En dat kleinere successen voelen als het winnen van een race.

interview-jochem-uytdehaage-4

##Wat zijn je tips voor startende ondernemers? Geloof echt waar je voor staat. En maak dat op alle mogelijke manieren waar. Wees overtuigd en deel je verhaal. Laat het zien. Mensen zitten altijd te springen om een goed idee. Ik vraag mensen altijd of ze hun idee in twee zinnen kunnen vertellen. Kan dat niet? Laat dan maar. Je moet het altijd leuk blijven vinden, anders wordt het een last. En ren jezelf niet voorbij. Je kan alleen creatief zijn als je energiek bent. En je kan alleen energiek zijn als je goed slaapt. Dus ga op tijd na bed en sta lekker vroeg op om een wandeling te maken en na te denken over wat je nu echt wil. Gun jezelf die ruimte. Anders ga je door het leven met oogkleppen op en ga je dingen missen.

>> Naar de site van De Uytdhaaging


  1. #Klanten

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.