Danza secondary

Zelfstandig ondernemer Jane van Danza Expresión: “Voor je passie moet je gewoon doorzetten”

dinsdag 9 april 2019

Drukwerkdeal laat zien wie je bent. Daarom gaan we elke twee weken langs bij een klant met de vraag: wie ben je en wat doe je? Een regenachtig Groenlo wordt op een zondagmiddag verwarmd door Caraïbische klanken. De bron: een videoshoot van lerares Jane met het demoteam van haar dansschool Danza Expresión.

LZWJB-Danza-Expresion-Cover-4

Vertel eens: wie ben je en wat doe je?

Ik ben Jane, en ik heb een salsadansschool. Maar we geven meerdere dansen hoor. Daarom zijn we onlangs ook van naam veranderd. Eerst was het Salsa Conquista, nu is het Danza Expresión geworden. De basis blijft salsa, maar het is zonde om niet meer dansen aan te bieden als je deze wel beheerst. Mijn dansachtergrond en opleiding is zoveel meer dan alleen salsa. Het werd tijd om daar meer mee te doen. We zijn nu druk bezig om Ladies Cubaton te introduceren. Het is leuk om dansen te mixen en iets nieuws aan te bieden wat uniek is. In de toekomst gaan we meer unieke cursussen aanbieden.

En hoe ben je begonnen met het dansles geven?

Mijn ouders komen uit Suriname. Van huis uit werd er altijd salsa en merengue gedraaid. Dat hoor je dan constant. En als mijn ouders naar feestjes gingen, dansten ze altijd. Toen dacht ik, oh, dat wil ik ook wel doen! Heel stiekem ging ik oefenen. En op een gegeven moment vond ik dat ik beter moest worden. Ik ben internationale congressen gaan volgen. En ze vroegen me, geef je al les? Nee? Dan moet je dat maar eens gaan doen. Dat leek me hartstikke leuk. Maar ik wilde eerst zeker weten of ik daar wel aanleg genoeg voor had. En ik wil kwaliteit bieden. Ik heb toen een opleiding gevolgd waar andere dansen in voorkwamen. Ook Latijns-Amerikaans. En op danscongressen ontmoette ik mensen die al jaren dansen. Ervaren dansers geven daar les in van alles: salsa, bachata, merengue, pachanga… Je krijgt echt wel op topniveau les. Het zijn een soort masterclasses. LZWJB-Danza-Expresion-4

Wat voor mensen zitten er bij jouw dansschool?

Wij richten ons voornamelijk op volwassenen omdat we in de avonduren dansles geven. De groepen delen we niet in op leeftijd. Dat is het mooie aan salsalessen: iedereen kan het leren, ongeacht je leeftijd. Wij hebben wel bepaalde groepen die we aanpassen qua tempo. Sommigen hebben behoeften aan veel herhaling en juist niet aan een druk lesprogramma. Ze willen lekker een uurtje ontspannen en daarna met de groep gezellig wat drinken en kletsen. Zo ontstaan de Salsa For Fun-groepen. Bij de andere groepen houden we ons lesprogramma aan en ga je door naar een volgend level als je het programma beheerst. Aan kinderen geven we leuke workshops, waar ze kunnen kennismaken met de dans.

Laatzienwiejebent-blog

Hoe zet je je Danza Expresión op de kaart?

Ik ben eigenlijk docent economie. En ik dacht, ik moet echt iets met m’n passie gaan doen. Want ik wordt straks te oud om dat nog te gaan doen, of te durven. Toen heb ik in drie weken mijn dansschool opgezet. Ik ben begonnen in Arnhem, gewoon in het wijkcentrum. En toen werd ik benaderd om in Doetinchem les te gaan geven. Daar heb ik reclame gemaakt via kranten, flyers, en ik heb demonstraties gegeven. Op die manier probeerde ik bekendheid te krijgen. Nu gebruik ik ook Facebook. Dat werkt goed, ik krijg er nu veel aanmeldingen door. LZWJB-Danza-Expresion-2

En hoe gebruik je drukwerk?

Per seizoen laat ik flyers en posters. Die plak ik drie weken van te voren door alle locaties waar wij les geven. Doetinchem, Winterswijk, Groenlo, Didam. We verspreiden ze in de winkels, soms door de brievenbus. We leggen flyers neer bij eetgelegenheden, waar klanten het makkelijk meenemen. En ik maak ook roll-up banners. LZWJB-Danza-Expresion-1 Je probeert mensen op verschillende momenten te bereiken. Ja. Zodra mensen ons drie, vier keer hebben gezien gaan ze over ons nadenken. Dat werkt goed. Daarom maken we nu ook een promofilmpje. Omdat mensen toch graag willen zien wat je doet. Je kan wel zeggen, ik geef salsadans en dat doe ik al dertien jaar, maar dat overtuigt niet meteen. In een filmpje kun je je kwaliteit laten zien. Dat werkt veel beter.

Wat zijn je ambities?

Ik wil natuurlijk heel graag dat we meer leden werven, dat er meer mensen komen dansen. En ik wil volgend jaar proberen om mee te doen met het WK in Miami. Je moet je er echt wel een jaar op voorbereiden, fysiek en mentaal. Het is best wel top allemaal. In combinatie met zeven dagen per week training, lessen en workshops geven is het nogal een uitdaging. Maar het is zeker de moeite waard om het te proberen. Als je je passie volgt, vind je ergens de kracht om door te zetten! LZWJB-Danza-Expresion-3

Heb je tips voor startende ondernemers?

Ik heb gewoon doorgezet. Het begon ooit met een groep van negen mensen. En dan denk je ook van, ok…ik had wel wat meer ingeschat. Want je weet nog niet hoe het allemaal werkt. Maar ik heb gewoon doorgezet en andere manieren gevonden om klanten te vinden. Op andere manieren reclame maken, meer demonstraties gegeven. Als je passie er ligt, moet je gewoon doorzetten.


  1. #Klanten
  2. #Producten & Materialen

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.