Interview-Vertwenz-secondary

Jan en Sandra van Vertwenz: “Uiteindelijk blijft er maar één ding over: durf je het of durf je het niet?”

woensdag 11 mei 2016

Drukwerkdeal laat zien wie je bent. Daarom gaan we de komende maanden langs bij onze klanten met de vraag: wie ben je en wat doe je? Deze week schuiven we aan bij Jan Lohuis en Sandra Lohuis-Nieuwenhuis. Jan en Sandra runnen samen Vertwenz, een winkel voor streekproducten in Borne, hartje Twente. In het gezellige pijpenlaatje van Jan en Sandra praten we over passie, zakendoen in Twente en hoe een groentepakket je leven kan veranderen. “Dromen over nieuwe dingen, dat doen we nog steeds graag.”

Vertel eens, wie zijn jullie en wat doen jullie?

Jan: We hebben deze winkel nu drie, drie-en-een-half jaar. Sandra en ik hebben allebei een andere achtergrond. Zij als boekhouder en ik in de P&O. We hielden van streekmarkten en waren enthousiast over Twentse streekproducten. We dachten: waar moeten we toch al die mooie producten halen? Daar bleek geen winkel voor te zijn.

Sandra: We droomden al langer over andere, nieuwe dingen. In de donkere decembermaanden van 2012 heb ik uren achter de computer gezeten om uit te zoeken wat er allemaal bestaat in de markt, wat mooie pandjes zijn om een winkel te beginnen, hoe de traffic is rond die pandjes.

Jan: Ik heb hier nog een hele dag op een stoeltje gezeten, tellen hoeveel verkeer er langskomt. Uiteindelijk blijft er maar één ding over: durf je het of durf je het niet? We zijn begonnen met de winkel. Ongeveer een jaar daarna zijn we ook groentepakketten gaan bezorgen, met een elektrische tuk tuk.

Interview-Vertwenz-winkel

Jullie kopen direct in bij de telers?

Jan: Ja, er komt veel uit Denekamp, Enschede. Het eerste jaar was wel een beetje rommelig. Zo gaat dat in Twente, de eerste keer willen ze even kennismaken. Dan wordt er nog niet direct zaken gedaan. Pas de tweede keer zit je aan tafel met een kop koffie en gaat het goed. De derde keer kloppen ze zelf aan voor een teeltplan. De samenwerking wordt steeds intensiever.

Waar zijn jullie het meest trots op?

Jan: Voordat we begonnen hadden we al een prijs binnen, voor het beste ondernemersidee van Oost-Nederland. Dat was voordat we ook maar een pot jam verkocht hadden. Sindsdien hebben we een aantal andere prijzen gewonnen, onder meer voor leukste en beste winkel in Borne. En vorig jaar gingen we ineens van 250 naar 1200 kerstpakketten. Dat was doorpakken.

Sandra: Wat ik prachtig vind is dat we inmiddels heel veel mensen bij naam kennen, weten of ze ziek zijn of dat hun dochter is getrouwd of dat ze oma zijn geworden. Dat vind ik mooi.

Interview-Vertwenz-potten

Jan: Laatst schoot een klant me nog aan, zegt hij dat ons groentepakket zijn leven heeft veranderd! Hij en zijn vrouw hadden altijd een vreselijke hekel aan boodschappen doen, bedenken wat ze deze week weer allemaal zouden eten. Nu koken ze samen, doen ze samen de afwas en ze voelen zich hartstikke gezond. Dat hebben we toch maar mooi even opgelost!

Jullie tip voor startende ondernemers?

Jan: Volg je passie en je intuïtie. Dat heb je nodig om te beginnen, maar ook om het vol te houden. En reken niet in uren, daar word je maar triest van, haha!

Waar zijn jullie over tien jaar?

Jan: Dan hebben we een groot filiaal erbij in Enschede. Mogelijk in een grote foodhal. En met prachtig mooie Twentse producten.

Sandra: Dromen over nieuwe dingen, dat doen we nog steeds graag!

Interview-Vertwenz-jan


  1. #Klanten

Drukwerkdeal.nl

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Drukwerkdeal.nl
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.