Posters-templates-secondary

Supersnel zelf een professionele poster maken met deze 11 gratis poster templates

maandag 16 september 2019

Wanneer je over straat fietst of rijdt, vliegen de posters je om de oren. En vaak heb je het niet eens door. Is het niet aan een lantaarnpaal, dan wel stiekem onder het viaduct geplakt. Maar hoeveel van die posters onthoud je nou? Eén, misschien? In dit blog helpen we je op weg met gratis templates voor posters die je wél onthoudt. Ook simpel zelf een poster maken? Het enige wat jij hoeft toe te voegen zijn je eigen beelden en je boodschap. Let’s go!

1. Je poster ontwerpen in twee kleuren

Wil je een poster maken met impact? Gebruik een sterk beeld voor je achtergrond. Daar vang je het oog van je voorbijganger direct mee. En je communiceert zo direct jouw boodschap. Kies bijvoorbeeld je mooiste expositiefoto, een portret van je headliner of een spetterende productfoto. En het sterke van deze poster: we kiezen voor twee sterke hoofdkleuren. Dat valt zeker op!

Download template 1-Monochroom

2. Vul je poster met krantenknipsels

Geef je poster een wat rommelige, mysterieuze look door er papierknipsels in te verwerken. Let hier wel goed op de leesbaarheid van je tekst. Want voorbijgangers (het woord zegt het zelf al) hebben en nemen vaak niet de tijd om uitgebreid posters te lezen. Plak je de posters op plekken zoals perrons en winkelstraten? Dat zijn vaak plekken waar je publiek lopend aan voorbij gaat. Op dat lagere tempo hebben ze meer tijd om te lezen en dat geeft jou de ruimte om een beetje meer informatie in je poster te proppen.

Download template 2-papiersnippers

3. Combineer verschillende scenes voor één fantastische poster

Kan je niet in één beeld vertellen wat een mogelijke bezoeker kan verwachten? Laat dan meerdere, kleine afbeeldingen zien. Laat zo bij een theatervoorstelling bijvoorbeeld meerdere scénes zien. Organiseer je een beurs of event? Zet dan alle sprekers of beursstands op een rijtje. Een collage van knipsels is een slimme manier om verschillende elementen te combineren in één ontwerp.

Download template 3-Knipsels

4. Trek de aandacht met een spannend lijnenspel

Lijnen zijn onmisbaar in ieder ontwerp. Je maakt er vormen mee en ze leiden de blik van de kijker. Daarom werkt een poster ontwerpen met diagonale lijnen erg goed. Het onderwerp is groot in beeld doordat de achtergrond wat neutraler is dan de gebruikte afbeelding. En door je beeld in tweeën te splitsen met een diagonale lijn, komen de foto en de boodschap duidelijk over.

Download template 4-diagonaal

5. Een poster ontwerpen met je letters als een plaatje

Maak van je boodschap een plaatje…door er letterlijk een plaatje van te maken. In deze poster template hebben we de dikke letters transparant gemaakt en er mooie foto’s achter geplaatst. Zo combineer je je plaatje en je praatje op een heel speelse manier. Heb je een redelijk drukke achtergrond? Zorg er dan voor dat je lettertype wat dikker is. Hoe dunner de fonts, hoe slechter je tekst leesbaar is.
Download template 5-Fotoletters

6. Licht een detail uit

Je hebt een ontzettend mooie illustratie voor je poster. Klein probleem alleen: het ontwerp is nogal druk. Als je ook nog tekst op je poster plaatst, verdwijnt je boodschap in de drukte van je illustratie. In zo’n geval kan een semi-transparant vlak dat het grootste deel van je afbeelding bedekt helpen. Door het vlak op de voorgrond, blijft je tekst duidelijk leesbaar en kan je alsnog die drukke afbeelding gebruiken.

Download template 6-Kiekeboe

7. Spelen met woorden

Als je een poster maakt, begin je vaak met afbeeldingen. Maar wie zegt dat je per se foto’s nodig hebt? Ga eens los met letters! Zet ze op de kop, draai ze een kwartslag, splits woorden op of vergroot ze uit. Zo maak je van je woorden plaatjes die ook nog eens duidelijk jouw boodschap overbrengen.

Download template 7-Spelen-met-Woorden

8. Festival vibes!

Is jouw volgende beurs of event een echt feestje? Probeer dan zeker deze poster template eens. Met speelse vormen en kleuren maak je hier een feestelijke poster van die zeker de ogen prikkelt. Zeg nou zelf, je krijgt toch meteen zin om naar dit festival te gaan?

Download template 8-festival-vibesv2

9. Meet-up in de straat

Waar jouw volgende event is? Nou, dat zie je meteen op deze poster. Want met dit design heb je geen Google Street View meer nodig: jouw pand staat centraal in dit design. En hoe mooier je pand is, hoe beter natuurlijk. Maar ook door opvallend kleurgebruik maak je van jouw pand een echte eyecatcher in dit poster template.

Download template 9-In-de-Straat

10. Zet het wit op zwart

Contrast valt op. En het grootste contrast vind je tussen zwart en wit. Behoorlijk basic, maar met dit poster template ga je opvallen als een malle. Zwarte blokken achter je witte tekst maken je boodschap superleesbaar. Bonus: knallende kleuren van de illustratie hierachter vallen juist nog meer op!

Download template 10-Wit-op-Zwart

11. Knippen en plakken

De regels voor dit ontwerp zijn simpel: kies een foto en plaats in elk vak een knipsel van dat beeld. Daarna speel je met bijvoorbeeld de kleur en de uitsnede per vak. Zo geef je die poster, met een in eerste instantie standaard foto, een hele andere dimensie.

Download template 11-Knippen-en-Plakken

Welke maat poster kies ik?

Ik heb het al meerdere keren gezegd: de leesbaarheid van je poster is ontzettend belangrijk! Als je poster namelijk niet leesbaar is, dan kan je net zo goed die ingehuurde posterplakkers afbellen. Het formaat van je poster is dus ook belangrijk. Heb je een relatief kleine poster, bijvoorbeeld een A3-poster? Dan werken kleine of hele smalle letters misschien niet zo goed. Benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden in je ontwerp, de leesafstand en het formaat van je poster? Dat word je van dit blog een stuk wijzer.

Uit al deze posterideeën zit er vast eentje tussen voor jou. Je zou bijna een event verzinnen alleen al om deze posters te maken. Heb je onze templates gebruikt of heb je helemaal op eigen houtje een gave poster ontworpen? Gaaf! We zien je ontwerp maar al te graag verschijnen. Deel het ontwerp in de comments of tag ons in je story op Instagram.


  1. #Design
  2. #Gratis
  3. #Templates

Jeanou Tegelaar

Is senior copywriter bij Drukwerkdeal.nl

Lees meer van Jeanou Tegelaar
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.