coat-uncoat secondary

Gestreken papier of ongestreken papier: wat is het beste voor je ontwerp?

dinsdag 23 juni 2015

Stel je voor: je ontwerpt een spetterende folder die van je scherm afknalt. Maar dan krijg je de folder huis gestuurd: een doffe schaduw van jouw geweldige ontwerp. Dat kan er gebeuren als je de verkeerde papiersoort voor je uiting kiest. Na deze uitleg overkomt jou dat niet meer.

coat-uncoat secondary

Voor iedereen die iets ontwerp, is het belangrijk dat het eindresultaat er precies zo uit komt te zien zoals je in gedachten had. Dat hangt niet alleen af van je ontwerp. Het materiaal waarop je jouw ontwerp afdrukt heeft daar minstens zo’n grote rol in. Op elke papiersoort kan je ontwerp anders uitkomen. Kies het juiste papier voor je design en breng het naar een nieuw niveau.

Gestreken papier en ongestreken papier

Papiersoorten kun je in grofweg twee categorieën verdelen: coated en uncoated. De termen gestreken en ongestreken papier betekenen hetzelfde. Het verschil tussen de twee soorten valt meteen op. Coated papier voelt gladder aan. Het kan ook glanzen, tenzij je kiest voor mat coated (MC) papier. Uncoated glanst niet en voelt wat ruwer aan, zoals kopieerpapier. Je ziet het aan de papiermonsters in onze monsterbox. Hou de verschillende soorten maar eens in het licht. Je ziet dat de ene licht sterker weerkaatst dan de ander. Inkt gedraagt zich op een vergelijkbare manier erop. Op coated papier blijft een druppel inkt liggen, terwijl uncoated papier de inkt juist absorbeert.

Papiersoorten coated uncoated

Dat heeft ook gevolgen voor hoe je ontwerp eruit ziet. Op coated papier komen foto’s en kleurrijke ontwerpen goed uit de verf (of eigenlijk inkt). Kies je voor papier met een glanzende afwerking, dan kan tekst iets minder goed leesbaar zijn door weerkaatsing. Dat is geen probleem met mat mc papier. Op uncoated papier is de situatie compleet tegenovergesteld. Tekst van dit papier leest erg prettig, maar afbeeldingen zien er niet erg sprankelend uit. Je kunt ook beter schrijven op uncoated papier. De inkt uit je pen hecht daar beter op.

Waar je de papiersoorten voor gebruikt

Bedenk goed wat het doel is van jouw uiting en wat de best passende uitstraling zou moeten zijn. Om vast een idee te krijgen van het uiteindelijke resultaat, kun je gratis onze Monsterbox bestellen. Daar vind je monsters van verschillende papiersoorten en afwerkingstechnieken in.

Papiersoorten coated uncoated Monsterbox

Je kunt een grof onderscheid maken in de papiersoorten en waarvoor ze gebruikt worden.

Gestreken papier kies je onder andere voor:

Ongestreken papier kies je onder andere voor:

Dit is natuurlijk geen wet: als jij vindt dat juist ongestreken papier past bij de uitstraling van jouw folder, dan moet je daar zeker voor kiezen. Je kunt je keuze nu in ieder geval nog beter onderbouwd maken. Heb je nog vragen? Stel ze hieronder!


  1. #Design
  2. #Producten & Materialen

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.