beste-websites-gratis-iconen-secondary

De 28 beste websites voor gratis iconen

dinsdag 24 augustus 2021

Iconen zijn onmisbaar om te navigeren door onze visuele wereld. Met een klein plaatje vertel je meer dan je met één woord zou kunnen. En daarom zijn ze een essentieel ingrediënt in de gereedschapskist van iedere designer. We helpen je gereedschapskist vullen met deze 28 websites vol gratis iconen!

Terwijl je dit stuk leest springen de iconen door je blikveld. Het logo van je browser is er een, net als ons eigen logo. Je ziet een vergrootglas in de zoekbalk, een klassiek telefoontje bij ons nummer en vinkjes voor onze onderscheidende kenmerken. Je ziet pijltjes om een pagina vooruit of achteruit te gaan. Een cirkel met een pijltje om de pagina te herladen. En een rondje met een vraagteken erin om te chatten met een van mijn collega’s. Dat is nog maar een handjevol functies die je moeilijk in woorden kunt uitleggen En zeker niet in zo weinig ruimte.

Iconen maken het leven dus duidelijker. Maar ze kunnen ook voor verwarring zorgen: met een onduidelijk of gewoon verkeerd icoon raken je klanten, lezers of bezoekers compleet van het padje. Een iPhone als icoon voor ons telefoonnummer? Dat is misschien moderner, maar zo’n rechthoek maakt het niet duidelijker. De keuze die je maakt voor jouw toepassing is dus belangrijk. Want zo kom je eerder op een icoon dat nauwkeurig aansluit op jouw doel. We hebben daarom 28 website vol gratis iconen voor je op een rijtje gezet. Daar moet je perfecte icoon vast tussen zitten!

1. Flaticon

beste-websites-gratis-iconen-1

Op deze site vind je bijna drieënhalf miljoen vectoriconen, in formaten als .png, .svg, .eps en meer. Zo kun je ze direct gebruiken in je favoriete ontwerpprogramma en eventueel aanpassen naar je eigen smaak. Flaticon biedt complete pakketjes aan die om bepaalde thema’s draaien: events, organisatie, blijdschap en nog heel veel meer.

Naar Flaticon

2. Icons8

beste-websites-gratis-iconen-2 Icons8 biedt iconen aan in het .png- en .svg-formaat en organiseert ze ook op thema. Je kunt gratis iconen in 35 stijlen downloaden, ieder icoon downloaden op precies het juiste formaat en je kunt iconen aanpassen voor je ze downloadt.

Naar Icons8

3. Freepik

beste-websites-gratis-iconen-3 Bij Freepik vind je dik 83.000 iconen in .png-, .eps- en .svg-formaat. Je vindt ze allemaal terug op een overzichtelijke pagina. De meest gangbare zijn gratis, maar er zijn ook betaalde lidmaatschappen verkrijgbaar.

Naar Freepik

4. Iconfinder

beste-websites-gratis-iconen-4 Naast de verschillende abonnementsvormen, biedt Iconfinder ook bijna 17.000 gratis iconen aan. Logo’s, simpele UI-elementen, logo’s en meer: duik erin en doe er je voordeel mee.

Naar Iconfinder

5. Vecteezy

beste-websites-gratis-iconen-5 Vecteezy staat bomvol gratis vector-art. En in de bak ‘iconen’ valt er genoeg te grasduinen: op het moment van schrijven staan er 243.245 iconen klaar om uit te kiezen.

Naar Vecteezy

6. Captain Icon

beste-websites-gratis-iconen-6 Als er één held is die begrijpt om vanuit het niets iets te maken, is het Captain Icon wel. Daarom heet hij de nobele taak op zich genomen dik 350 unieke iconen voor je te maken. Ze zijn gratis, maar doneren mag.

Naar Captain Icon

7. Good Stuff, No Nonsense

beste-websites-gratis-iconen-7 Hier vind je hele gave handgetekende, en vooral gratis, iconen. De vectoriconen zijn per categorie gesorteerd: van pandemie tot planning en alles ertussenin.

Naar Good Stuff, No Nonsense

8. Graphic Burger

beste-websites-gratis-iconen-8 Iconen die naar meer smaken vind je op Graphic Burger. Stel je eigen menu samen en kies uit de duizenden gratis iconen die je hier vindt.

Naar Graphic Burger

9. Icojam

beste-websites-gratis-iconen-9 In tegenstelling tot veel andere gratis iconen sites, zie je bij Icojam veel iconen in dezelfde stijl. Met een dikke lijn en een prettige gradient zien ze er lekker uit, maar het moet wel net je smaak zijn. Toch valt er in onderwerp voldoende te kiezen.

Naar Icojam

10. Icon Shock

beste-websites-gratis-iconen-10 We hebben ze niet geteld, maar hier zijn inderdaad schokkend veel gratis iconen te ontdekken. Van emoji’s tot yoga en van e-commerce tot allerlei actuele onderwerpen: we weten zeker dat hier ook iets voor jou tussen zit.

Naar Icon Shock

11. Streamline Icons

beste-websites-gratis-iconen-11 Dertigduizend-nog-wat. Zelf zijn ze de tel ook een beetje kwijt. Op Streamline vind je in ieder geval veel gratis iconen, zoveel is duidelijk. En dat ook nog eens op een hele coole manier. De website is een lust voor het oog en ze bieden zelfs een web app aan om het vinden van iconen nog makkelijker te maken.

Naar Streamline Icons

12. Iconmonstr

beste-websites-gratis-iconen-12 Heftige kleurvlakken, geen verloopjes en iconen met een duidelijke lijn getekend: wie voor poespas komt, is bij Iconmonstr aan het verkeerde adres. Kom je echter voor bijna 5.000 degelijke iconen, dan zit je goed.

Naar Iconmonstr

13. Endless Icons

beste-websites-gratis-iconen-13 Eindeloos veel pagina’s met gratis iconen: dat is Endless Icons. Meestal in en sobere zwart op wit stijl, zodat ze bijna voor elke toepassing in te zetten zijn.

Naar Endless Icons

14. IcoMoon

beste-websites-gratis-iconen-14 Op deze pagina van IcoMoon zie je binnen een oogopslag welke gratis iconen er allemaal beschikbaar zijn. Zo weet je direct of jouw ideale icoon ertussen staat!

Naar IcoMoon

15. Iconstore.co

beste-websites-gratis-iconen-15 Iconstore.co belooft je gratis iconen van eersteklas ontwerpers. Daar zouden ze zomaar eens gelijk in kunnen hebben. Want de iconen die ze op deze pagina aanbieden, zien er te smakelijk uit om links te laten liggen!

Naar Iconstore.co

16. Font Awesome

beste-websites-gratis-iconen-16 Font Awesome is een open source project dat claimt de populairste iconen en logo’s van het web aan te bieden. In dat geval moet er tussen de bijna 1600 gratis iconen toch wel een zitten die jou aanspreekt?

Naar Font Awesome

17. Icon Icons

beste-websites-gratis-iconen-17 We zijn jaloers op degene die deze domeinnaam ooit gekocht heeft. Want Icon-Icons beschrijft perfect wat je hier vindt: bakken vol gratis iconen die je als .svg of .png kunt downloaden.

Naar Icon Icons

18. Material Design

beste-websites-gratis-iconen-18 Material Design is een ontwerptaal die door Google ontwikkeld is om elementen uit de fysieke wereld een intelligente, digitale evenknie te geven. En de iconen die ze daarvoor gebruiken, kun je hier gratis downloaden.

Naar Material Design

19. Findicons

beste-websites-gratis-iconen-19 Net als veel andere sites in dit overzicht vind je hier duizenden gratis iconen in verschillende leuke stijltjes. Wat deze site onderscheidt van die anderen, is dat je hier ook gratis je iconen kunt omzetten naar andere bestandformaten. Handig!

Naar Findicons

20. Iconshop

beste-websites-gratis-iconen-20 Bij Iconshop vind je duizenden gratis vectoriconen voor commercieel gebruik. Wat prettig is, is dat je dezelfde iconen in verschillende stijlen kunt downloaden: flat design, lijnen of meer geïllustreerd, je vindt het hier allemaal.

Naar Iconshop

21. PNGtree

beste-websites-gratis-iconen-21 Op PNGtree vind je tweehonderd pagina’s vol iconen in .png-formaat. Vergeleken met andere sites is het iets minder goed georganiseerd: stijlen, pakketjes en losse iconen lopen door elkaar heen. Toch is er zoveel dat je hier op z’n minst een flinke dosis kunt halen.

Naar PNGtree

22. Iconscout

de-28-beste-website-gratis-iconen iconscout Tussen de bijna 130.000 gratis iconen op Iconscout, vind je binnen een oogopslag iconen die je kent uit het alledaagse leven. Alle iPhone iconen, automerken, Microsoft Office-logo’s, Adobe-logo en zo meer.

Naar Iconscout

23. Linearicons

beste-websites-gratis-iconen-23 Linearicons is een pakket van 170 iconen in een strakke lijnstijl die je in één keer kunt toepassen in je project. Per icoon krijg je ook direct de code en uitleg die nodig is om er meteen mee aan de slag te gaan!

Naar Linearicons

24. Game-icons.net

beste-websites-gratis-iconen-24 Als je ergens binnen een oogopslag moet kunnen zien hoe je ervoor staat, is het wel in games. Handig dus dat je op Game-icons.net bijna vierduizend gratis game iconen kunt downloaden. Zwart-wit of in kleur: kies het zelf en maak er wat moois mee!

Naar Game-icons.net

25. Dribbble

beste-websites-gratis-iconen-25 Designers kennen Dribbble als de plek waar je kennismaakt met nieuwe vormgevers en je bakkenvol inspiratie voor je volgende project kunt vinden. Je vindt er ook een flinke lading gratis iconen van verschillende designers over de hele wereld. Daar zit vast iets voor je tussen!

Naar Dribbble

26. UXwing

beste-websites-gratis-iconen-26 Heldere iconen van hoge kwaliteit in gecomprimeerde bestandsformaten om bandbreedte te besparen, die vind je op UWwing. De iconen zijn beschikbaar als vectoren en gratis te gebruiken, ook voor commerciële doeleinden.

Naar UXwing

27. Freebiesbug

beste-websites-gratis-iconen-27 Freebiesbug staat vol met, ehm, freebies voor creatievelingen. Bij de iconen die je hier kunt downloaden, staat direct aangegeven in welk programma je ze kunt gebruiken. De meeste zijn .psd’s, maar je vindt hier ook iconen geschikt voor Illustrator, Sketch en meer.

Naar Freebiesbug

28. Freeicons.io

beste-websites-gratis-iconen-28 Da's handig: kant-en-klare pakketten met iconen voor onder andere e-commerce, technologie en social media. Je downloadt de icons in de bestandsformaten .png, .svg, .eps, .psd en BASE-64.

Naar Freeicons.io

Eerlijk gezegd heb ik het niet bijgehouden, maar ik schat dat je nu op enkele honderdduizenden gratis iconen zit. Daar moet zeker iets tussen zitten voor je volgende fantastische project!


  1. #Design
  2. #Templates

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.