Specialfont secondary

Breng je boodschap beter over met deze 4 lettertypes

maandag 31 juli 2017

Een lettertype bepaalt voor een heel groot deel hoe je design eruit ziet. Belangrijker nog: een font bepaalt hoe je design werkt. Hoe je doelgroep het leest, hoe je drukker ermee werkt, hoe je klant het opvat. Ik vond voor vier toepassingen vier passende fonts, én waar je ze vindt. Download 4 lettertypes en ga direct aan de slag!

1. BLOKK

Specialfont featured1 Beeld en tekst. De twee belangrijkste ingrediënten die een ontwerper nodig heeft om je boodschap over te laten komen. Bij het maken van mockups, wireframes en previews komen we vaak terecht bij Lorem Ipsum. Onbewust kan de opdrachtgever bij een eerste indruk hiervan schrikken. Om het gevoel van de Latijnse neptekst weg te nemen is er - met name voor de webdesigner - het BLOKK font. Dit font geeft aan waar tekst komt te staan en welke ruimte het inneemt, zonder ook daadwerkelijk tekst te bevatten.

Download BLOKK

2. Ecofont

Specialfont featured2 Bespaar $ 400 miljoen door een lettertype te vervangen. Dat is wat Suvir Mirchandani de Amerikaanse overheid belooft met het ecofont. Een lettertype waar kleine gaatjes inzitten om inkt te besparen. Heel simpel en heel effectief. Je zult amper verschil zien als je een tekst met standaard 10pt grootte op een A4'tje print. Deze techniek wordt al voor verschillende lettertypes gebruikt.

Download ecofont

Dyslexie font

Specialfont featured3 Mensen met dyslexie hebben veel meer moeite bij het lezen van teksten dan anderen. De Nederlandse ontwerper Christian Boer heeft een lettertype ontwikkeld dat mensen met dyslexie sneller en gemakkelijker moeten kunnen lezen. Op het eerste oog ziet het lettertype er vreemd uit. Boer geeft letters meer 'gewicht' aan de onderkant en geeft ze een bepaalde draai mee. Dat maakt deze letters voor mensen met dyslexie veel leesbaarder.

Download Dyslexie Font

Tip: Zelf ervaren hoe het is om dyslexie te hebben? Daniel Britton heeft een lettertype ontwikkeld dat het gevoel van lezen met dyslexie simuleert. Probeer het zelf uit.

Calligraphr

Specialfont featured4 Maak je boodschap extra persoonlijk door je eigen handschrift als lettertype in te zetten. Vul een formulier met al je handgeschreven leestekens en upload het. Dat levert je een lettertype op deat je simpel kunt inzetten voor je 'handgeschreven' ansichtkaarten en notities.

Maak je eigen lettertype

Heb je zelf nog voorbeelden van nuttige fonts die in dit rijtje thuishoren? Deel ze met ons in de comments!


  1. #Design
  2. #Tutorials
  3. #Typografie

Jeroen Kouijzer

Een creatief vormgever met een passie voor branding, gevoel voor vorm en liefde voor advertising. Inspiratie is overal!

Lees meer van Jeroen Kouijzer

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.