Header-1920x400

26 gratis Lightroom presets voor jouw ultieme Instagramfoto’s!

maandag 17 augustus 2020

Meer dan 100 miljoen foto’s per dag delen we met elkaar op Instagram. Kinderen, katten, fitgirls, zonsondergangen en al het andere dat we voor onze lenzen krijgen. Heel gezellig, maar hoe zorg je nou dat jouw foto zo spetterend is dat hij opvalt naast die andere miljoenen beelden? Het fotobewerkingsprogamma Adobe Lightroom is de beste manier om je foto’s fantastisch te maken. En met deze gratis presets voor Lightroom maak jij je foto’s binnen een klik geweldig!

Wat zijn presets?

In Lightroom kun je met een hele reeks handelingen je foto’s helemaal naar je hand zetten. Belichting, kleur, verzadiging, gesplitste tinten, lenscorrecties, effecten...en nog heel veel meer. Dat is fantastisch, maar daar heb je niet altijd de tijd voor. Ook moet je nogal ervaren zijn met Lightroom om het onderste uit de kan te halen. In zulke gevallen biedt een preset uitkomst. Een preset is een soort recept dat iemand anders al voor je heeft klaargemaakt, zodat jij het met één druk op de knop kunt toepassen op jouw foto.

Presets installeren

Een preset installeren is een fluitje van een cent. Doe het volgende:

  • Open in Lightroom je Voorkeuren
  • Ga naar het tabje ‘Voorinstellingen’
  • Klik op de knop ‘Lightroom ontwikkelvoorinstellingen tonen’
  • Je komt in de Finder of Verkenner-map terecht waar Lightroom je presets bewaart
  • Kopieer je gedownloade presets naar deze map en herstart Lightroom

Wanneer je nu een foto opent en gaat bewerken, vind je in het uitschuifmenu aan de linkerkant onder het kopje ‘Voorinstellingen’ de presets die je net geïnstalleerd hebt. Een keer klikken op de preset en je past hem direct toe op de foto die je dan geselecteerd hebt. Got it? Mooi, dan kunnen we nu aan de slag!

Sweet summer

Featured-SweetSummer De zomer is de tijd van mooie herinneringen. Van vakanties die eeuwig leken te duren, van avonturen om nooit te vergeten. En van ijsjes die zoeter smaken dan thuis. Deze preset is opgedragen aan die herinnering. Met warme tinten en zoete kleuren maak je er herinneringen mee waar je tijdens koude winterdagen nog graag eens op terugkijkt.

Download de preset

Americana

Featured-Americana Eindeloze wegen, dwarrelende tumble weeds en een horizon waar je nooit dichterbij lijkt te komen. Amerika strekt zich van kust tot glimmende kust voor je uit en is het perfecte decor voor een onvergetelijke roadtrip. Deze preset brengt die ervaring tot leven.

Download de preset

Klassiek Kodachrome

Featured-Kodachrome Liefhebbers van analoge fotografie hebben vast wel eens van Kodachrome gehoord: een filmrol met een bijna mythische reputatie. Het was een van de eerste kleurfilms en stond bekend om zijn verzadigde kleuren. De geliefde rolletjes zijn tegenwoordig waardeloos: Kodachrome had zijn unieke kleuren te danken aan een uitgebreid (en milieuvervuilend) ontwikkelproces. In 2010 werd het allerlaatste rolletje Kodachrome door Steve McCurry volgeschoten en dat was het einde van het legendarische rolletje. Tenminste, in de analoge variant. Want met deze preset pas je die befaamde Kodachrome-look toe op je eigen foto’s. In dit pakketje vind je zes varianten van de Kodachrome-voorinstelling.

Download 6 presets

Licht en luchtig

Featured-LightnAiry Stel je voor: een wandeling op de heide met je lief. Een onvergetelijke dag aan het strand met je kids. Of gewoon een prachtige dag die je op een bijzondere manier wilt vastleggen. Voor die situaties is de preset ‘Light & Airy’ perfect. We houden het lekker licht en luchtig met deze preset. De smaak vooral komt vooral van de aangepaste groen- en geeltinten.

Download preset

Blockbuster

Featured-Blockbuster Misschien weet je het nog niet. Maar ook deze look heb je al duizenden keren gezien. In de bioscoop, op je tv en zelfs in games: de ‘orange & teal’-look. Hooglichten krijgen een oranje gloed en schaduwen een blauwe zweem. Het zijn complementaire kleuren die koude schaduwen en warme luchten extra benadrukken.

Download de preset

Experimenteren met filmrolletjes

Featured-Filmrolletje Maximaal 36 shots per rolletje? Een week wachten tot je foto’s klaar waren? En dan nog even afrekenen voor het ontwikkelen en afdrukken? Er kleeft een boel romantiek aan de filmrolletjes va weleer. Maar als je die roze bril even afzet, zie je dat er ook genoeg aan mankeerde. Dan hebben we het met onze digitale camera’s toch een stuk makkelijker. En met dit setje presets haal je toch een stukje romantiek terug in huis. In dit pakketje zitten 10 voorinstellingen die je de sfeer van weleer laten herbeleven…zonder de ongemakken.

Download de 10 presets

Bespaar duizenden euro’s met de Leicalook

Featured-Leicalook Ik zeg het al jaren tegen mezelf: als ik later groot ben, koop ik een Leica. Iets om naar uit te kijken, hoewel mijn vrouw niet direct enthousiast wordt van het idee van een camera die twee keer zoveel kost als onze auto (ik heb haar nog niet verteld dat er ook nog lenzen bijkomen…). Tot het zo ver is, houd ik me zoet met deze presets. Ze komen dicht in de buurt van wat liefhebbers als ‘de Leicalook’ omschrijven. En dat vind ik al aardig wat, voor mijn normale-mensencamera.

Download de 7 presets

Via Thorsten Overgaard

Dit is slechts een handjevol van de duizenden presets die er voor Lightroom te vinden zijn. En daar kun je zelf nog gerust een paar aan toevoegen. Want zelf een preset maken in Lightroom is een fluitje van een cent. En wil je jouw preset delen? Je vindt hem in dezelfde map als waar je je gedownloade presets neergezet hebt.

Onthoud: een preset is vaak een goed startpunt, waarna jij je foto’s nog verder kunt bewerken naar je eigen smaak. We zijn benieuwd naar wat jij met deze presets maakt. En zijn je resultaten zo gaaf dat je ze wel aan de muur zou willen hangen? Dan hebben we hebben nog wel een adresje voor je 😉


  1. #Lightroom
  2. #Fotografie

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.