DWDKlaslokaal: pixels of vectoren?

Videotranscriptie

Hoi, ik ben Bart van Drukwerkdeal.nl. In deze video ga ik je uitleggen wat het verschil is tussen pixels en vectoren.

Wanneer je begint aan een nieuw ontwerp sta je voor een belangrijke keuze: ga ik mijn ontwerp opbouwen in pixels of ga ik mijn ontwerp opbouwen in vectoren? In deze video beantwoorden we deze vraag.

Pixels bestaan al sinds de jaren vijftig. Een Engelse uitvinder maakte toen de allereerste digitale afbeelding. Zijn idee: gebruik een raster van vierkantjes in verschillende kleuren en helderheden om afbeeldingen digitaal weer te geven.

Een programma dat beeld opbouwt uit pixels is bijvoorbeeld Photoshop. Hier in Photoshop laat ik ook een jpg-afbeeldingen zien van ons logo die eigenlijk de pixels al weergeeft.

Vectoren zitten anders in elkaar. Je bouwt beeld niet op met beeldpunten zoals pixels. In plaatst daarvan gebruik je paden en ankerpunten. Dit zit zo.

Als je iets ontwerp in bijvoorbeeld Illustrator onthoudt het bestand informatie over je ontwerp. Het beginpunt van een lijn, de positie van een lijn, de dikte van de lijn en de vorm van de lijn.

De lijn zelf onthoudt het programma niet, alleen de instructies voor die lijn. Hier zijn ook eventueel de ankerpunten te zien. Dat heeft een belangrijk voordeel.

Afbeeldingen in vectoren kun je zo groot maken als je wil zonder kwaliteitsverlies. In een vectorbestand zitten alleen de instructies voor een afbeelding. Die afbeelding kan later op elk formaat gegenereerd worden.

Vectoren hebben veel voordelen. Gebruik je ze dus altijd? Nee, bestanden zoals foto’s worden opgebouwd uit pixels. De resolutie van je camera bepaalt het maximum aantal pixels. Een foto groter weergeven dan zijn resolutie levert kwaliteitsverlies op.

Voor je eigen ontwerpen zijn vectoren perfect. Logo’s, lettercontouren en illustraties lenen zich er uitstekend voor. Ze zijn altijd schaalbaar en de randen zijn perfect glad zonder kartelrandjes.

En bij sommige druktechnieken kunnen wij alleen maar gebruikmaken van vectorbestanden, zoals bij zeefdruk ook bijvoorbeeld tampondruk.

Simpel gezegd: foto’s worden opgebouwd uit pixels en vectoren worden opgebouwd uit lijnen ankerpunten.

Mocht je verder nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op. En wil je meer van deze handige tips en tricks? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal.

Tot de volgende DWDKlaslokaal.

Bekijk alle video's

Gerelateerde video's

Transparantie afvlakken

Hoe maak ik een voorinstelling, die transparanties afvlakt?

Bekijk de video

PMS-kleuren toewijzen

Hoe wijs ik een PMS-kleur toe in Indesign?

Bekijk de video

Lettercontouren

Hoe zet ik in InDesign tekst om naar lettercontouren?

Bekijk de video