DWDklaslokaal: Nieuw Indesign bestand met snijmarges

Videotranscriptie

Hallo, ik ben Femke. Welkom bij dit DWDklaslokaal!

In deze aflevering ga ik je alles vertellen over snijmarge of afloop. Als je gaat ontwerpen voor print of drukwerk is het belangrijk dat je een snijmarge of afloop aanbrengt in je ontwerp. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er bijvoorbeeld lelijke witte lijntjes verschijnen aan de randen van je visitekaartje of je flyer.

Dit heeft alles te maken met de manier waarop drukpersen werken. Dat zit zo. Een drukker combineert vaak meerdere exemplaren van een drukwerkproduct zoals een visitekaartje of een flyer op één drukvel.

Dit combineren (ook wel: ‘gangen’) bespaard kosten en verlies van papier.

Nadat het gedrukt en gedroogd is snijdt de drukker je drukwerk in de meeste gevallen volautomatisch af. Bij dit snijden treden altijd minimale afwijkingen op. Om dit te ondervangen laat je aflopende achtergronden in je drukwerk altijd een paar millimeter aflopen.

Op deze manier voorkom je dat aan de randen van je drukwerk lelijke randjes ontstaan.

De grootte van de snijmarge verschilt van product tot product. Voor visitekaartjes is deze 3mm rondom. Dat betekent het aan te leveren formaat van een visitekaartje van 85 x 55mm 61 x 91mm is. De maat + 3mm aan beide zijden.

Lever je jouw drukwerk aan met de aanlevertool op Drukwerkdeal.nl? Dan controleren we je bestand automatisch op de juiste snijmarge. We geven deze aan met een rode rand.

Als je bestand geen afloop bevat krijg je een foutmelding. Om het correct te uploaden met je het nu opnieuw opmaken met afloop.

Overigens noemen de gele rand in de aanlevertool de ‘veiligheidsmarge’. Dit is een extra marge die we ingebouwd hebben om te zorgen dat jouw drukwerk zoveel mogelijk aan je verwachtingen voldoet. Zorg dat je belangrijke info zoals tekst niet in de veiligheidsmarge plaatst, zodat die bij het snijden niet per ongeluk wordt afgesneden.

Je weet nu wat snijmarge is en waarom je dit gebruikt in je ontwerpen.

Wil je voortaan op de hoogte blijven van al onze tips & tricks? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal. En heeft deze video je geholpen? Vergeet niet deze video te liken!

Tot de volgende DWDklaslokaal!