DWDklaslokaal: Hoe vlak ik transparanties af?

Videotranscriptie

Hoi, Ik ben Bart van Drukwerkdeal.nl.

Ik ga je uitleggen hoe je transparanties afvlakt. Dit kan handig zijn in een ontwerp, waarbij je bijvoorbeeld transparanties hebt toegepast of een slagschaduw.

Ik ga je uitleggen hoe je een standaard voorinstelling aanmaakt, die transparanties afvlakt, zodat je die zowel in Indesign, Photoshop en Illustrator kunt gebruiken.

Ik ga je nu laten zien hoe je een voorinstelling aanmaakt voor het maken van een PDF in Indesign.

Ik open Indesign, ga naar Bestand, Voorinstellingen Adobe PDF en klik op Definiëren.

Klik op Nieuw. Noem deze Afvlakken.

Kies hier de PDF/X-1a:2001. Deze zorgt er daadwerkelijk voor dat de transparanties worden afgevlakt. Klik op Gereed en hij zal toegevoegd worden.

Wanneer ik nu kijk bij Voorinstellingen Adobe PDF, dan zie ik hier de voorinstelling Afvlakken.

Ik maak nu een nieuw document aan. Ik plaats hier een vlak en ik maak deze transparant (50%). Wanneer ik dit bestand wil opslaan, zodat de transparantie wordt afgevlakt, dan ga ik naar Bestand, Voorinstellingen Adobe PDF en kies ik de voorinstelling Afvlakken, die ik net heb aangemaakt.

Let er op dat je de Afloopinstellingen aanvinkt, wanneer je deze in je PDF nodig hebt.

Het mooie van deze voorinstelling is, dat als ik deze aanmaak in Indesign, dat deze ook zichtbaar wordt in Illustrator en Photoshop.

Ik ga nu naar Illustrator. Ik open een nieuw document. Ik kies Opslaan als, Indeling: Adobe PDF. Dan komt weer de voorinstelling Afvlakken tevoorschijn. Ook hier zou je bij het opslaan van je document de afloop aan of uit moeten vinken, afhankelijk van je bestand.

Ook in Photoshop is de voorinstelling te vinden. Voor het opslaan van deze PDF kies ik, net als in Illustrator, Bestand, Opslaan als, maar dan Photoshop PDF. En ook hier kan ik weer de voorinstelling Afvlakken kiezen, die ik heb aangemaakt in Indesign.

Ik heb je nu uitgelegd hoe je transparanties kan afvlakken in zowel Indesign, Illustrator en Photoshop. Heb je nog vragen over het aanleveren van bestanden, neem dan contact met ons op. Vind je deze tips en tricks handig, volg ons dan op ons Youtube kanaal.

Drukwerkdeal.nl. Gewoon indrukwekkend!

Gerelateerde video's

Transparantie afvlakken

Hoe maak ik een voorinstelling, die transparanties afvlakt?

Bekijk de video

PMS-kleuren toewijzen

Hoe wijs ik een PMS-kleur toe in Indesign?

Bekijk de video

Lettercontouren

Hoe zet ik in InDesign tekst om naar lettercontouren?

Bekijk de video