DWDklaslokaal: Bestand opmaken met spot UV

Videotranscriptie

Hoi, ik ben Bart van Drukwerkdeal.nl. Ik ga je uitleggen hoe je een spot UV laklaag kan aanbrengen in je ontwerp. Dit is eigenlijk een soort UV laklaag die je kunt toepassen op bepaalde delen van je ontwerp. Wie hebben dit zelf ook bij onze visitekaartjes toegepast.

Om een juist bestand met spot UV aan te leveren heb je ook de juiste software nodig. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Photoshop, InDesign of Illustrator. Wij raden aan dit in Indesign te doen, ik ga je vandaag laten zien hoe je dit in InDesign doet.

Spot UV-bestanden hebben het dubbele aantal pagina's dan het normaal aan te leveren bestand. In dit geval heb ik een dubbelzijdig visitekaartje van twee pagina's, voor en achterzijde, zal ik dus in dit geval vier pagina's moeten aanleveren.

Voeg twee nieuwe pagina's toe. En stel ik wil het logo spot UV hebben kopieer ik deze van de voorzijde naar pagina drie. Pagina drie wordt de spot op pagina één. En pagina vier wordt de spotpagina van pagina één.

Ik ga dus naar pagina drie, ik plaats op exact dezelfde plaats het logo. Dit logo is nu nog full color opgebouwd, dit zal dus een spot UV moeten krijgen.

Ik ga naar nieuwe kleurenstaal en voeg een staal toe met alleen honderd procent zwart. Let er wel even op dat dit een steunkleur is en geen proceskleur. Oftewel een spotkleur. Ik noem deze ook eventjes spot UV en klik op ok.

Het logo op mijn derde pagina zal dus spot uv moeten worden. En geef ik dus ook de kleur spot UV. Ik heb op de achterzijde van mijn kaartje mijn naam staan, ook deze wil ik in spot uv op de achterzijde krijgen. Ik plaats het weer op exact dezelfde plaatst op pagina vier, deze tekst. Ik geef deze tekst ook weer even een spot UV kleur.

De elementen die ik in spot UV gedrukt wil hebben heb ik nu allemaal de juiste spot UV-kleur gegeven. Dus ik ben nu klaar om een pdf te maken. Vergeet dan ook even de afloop niet mee te geven.

Ik heb je nu laten zien je een spot-UV bestand aanmaakt in InDesign, mocht je verder nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. En mocht je meer van deze handige tips en tricks willen, abonneer je dan op ons YouTube-kanaal.

Bekijk alle video's

Gerelateerde video's

Transparantie afvlakken

Hoe maak ik een voorinstelling, die transparanties afvlakt?

Bekijk de video

PMS-kleuren toewijzen

Hoe wijs ik een PMS-kleur toe in Indesign?

Bekijk de video

Lettercontouren

Hoe zet ik in InDesign tekst om naar lettercontouren?

Bekijk de video