Alles over resolutie

[VIDEOTRANSSCRIPTIE]

Hallo, ik ben Femke. Welkom bij dit DWDklaslokaal!

Als we het over resolutie hebben, praten we eigenlijk over de kwaliteit van je print of drukwerk. Een te lage resolutie voor je bestanden gaat meestal ten koste het eindresultaat. Het ziet er bijvoorbeeld korrelig uit, of onscherp. Een beetje zoals dit, dus. En dat is niet wat je wilt.

Het is dus altijd belangrijk om de resolutie van je bestand te controleren voor je het bij ons uploadt. Daarover vertel ik je meer in deze video.

Resolutie meten we in DPI, dat staat voor: dots per inch. Oftewel: het aantal pixels per 2,54 centimeter. Je kan je voorstellen dat bijvoorbeeld een foto steeds korreliger wordt naarmate er minder pixels in zitten. En andersom geldt: hoe meer pixels, hoe meer diepte je foto heeft.

Resolutie heeft alles te maken met de afmetingen van je bestand. Als je de afmetingen van je bestand verdubbelt zal je resolutie halveren. En andersom: als je je resolutie verdubbelt zal de afmeting van je bestand halveren.

Voor print en drukwerk werk je altijd met minimale resolutie: 150 DPI voor grootformaat drukwerk zoals spandoeken en banners en 300 DPI voor kleinformaat drukwerk zoals flyers of visitekaartjes.

Maar hoe controleer je nu of je bestand aan de minimale resolutie voldoet?

Gebruik je een Mac, dan doe je voor jpeg-bestanden het volgende: Open je bestand met ‘Voorvertoning’ Ga naar ‘Extra’s’ En klik op ‘Toon infovenster’. Hier zie je de DPI van je bestand. In dit geval dus 72 inch. Dit bestand is dus niet geschikt om in druk te zetten.

Op een Windows-computer doe je voor jpeg-bestanden het volgende:

Klik met je rechtermuisknop op het bestand en kies ‘Eigenschappen’. Ga in het scherm dat je nu ziet naar ‘Details’. Onder ‘Afbeelding’ vind je die DPI van je bestand. In dit geval 300.

Is het bestand dat je wil uploaden een PNG-bestand of heb je het geopend in Photoshop? Doe dan het volgende: Ga naar ‘Image’ en klik vervolgens op ‘Image size’. Hier zie je dpi van je bestand. In dit geval 150 dpi.

Heeft je bestand een te lage resolutie, maar wil je ‘m toch in druk zetten? Je kan in Photoshop de resolutie groter maken, maar let op: zoals ik al zei is de resolutie van je bestand gekoppeld aan de afmeting daarvan. Als je de resolutie vergroot zullen de afmetingen van je bestand dus kleiner worden. Let er dus altijd op dat je bestand de minimale afmetingen behoudt wanneer je de resolutie aanpast.

Ik geef je een voorbeeld. Dit bestand, dat ik ga gebruiken voor een A5-flyer van 148 x 210mm, heeft nu een afmeting van 220 bij 315 cm en een resolutie van 150 DPI. Deze resolutie is te laag om dit bestand in druk te zetten. Die moet immers minimaal 300 DPI zijn. Om toch de juiste resolutie te verkrijgen kun je deze vergroten naar 300 DPI, maar dan halveer je gelijk de afmeting naar 110 bij 157,5 cm. Niet genoeg voor een A3-flyer dus!

Om de resolutie van je bestand te verdubbelen moet het minimaal twee keer het formaat hebben van het uiteindelijk drukwerk dat je ontwerpt. Het bestand dat ik nu voor me heb is 300 * 424 mm groot, met een DPI van 150. Als ik de DPI verdubbel, verkleint Photoshop het bestand automatisch naar 150 bij 212mm. Ruim voldoende dus voor een A3-flyer van 148 bij 210 mm!

Ik heb je in deze video vertelt wat resolutie en waarom het belangrijk is voor bestanden die je in druk wil zetten. Heb je vragen? Stel ze dan in de comments. En heeft deze video je geholpen? Geef ons dan een like!

Tot de volgende DWDklaslokaal!