Je bestand drukklaar maken

Check voor je jouw ontwerp uploadt altijd de aanleverspecificaties bij het product van je keuze. De algemene specificaties vind je hieronder. Lees deze goed door. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!

Hulp nodig bij het aanleveren? Bekijk de video: 'Hoe lever ik mijn bestanden aan?'.


Welke instellingen gebruik ik voor mijn bestand?

Formaat

Zorg dat het formaat van je document precies de afmeting heeft van het gebied dat je wil bedrukken. Dit is het gebied dat je overhoudt nadat we je product op maat hebben gesneden.

> Meer weten? Lees hier alles over formaten.

Veiligheidsmarge

Zorg dat teksten, logo’s en afbeeldingen een aantal millimeter binnen het gebied dat je wil bedrukken staan. We kunnen kleine verschuivingen van materialen op onze drukpersen namelijk niet altijd voorkomen. Door belangrijke elementen in je ontwerp binnen de veiligheidsmarge te plaatsen, weet je zeker dat deze bij het snijden van je product niet verloren gaan.

De marge verschilt per product. Voor visitekaartjes is de marge bijvoorbeeld 3 mm, voor spandoeken 10 mm.

Lever je jouw bestanden aan met onze online aanlevertool? Je herkent de veiligheidsmarge aan de gele rand.

Snijmarge / afloop

Drukwerk zoals visitekaartjes of brochures snijden we op formaat nadat het van de pers rolt. Zorg dus altijd voor voldoende snijmarge (ook wel: afloop) in je ontwerp. Storende fouten als witte snijrandjes voorkom je door je beeld af te laten lopen in de snijmarge. Hou je snijmarge altijd vrij van tekst of andere belangrijke informatie.

De snijmarge verschilt per product. Welke marge geldt voor jouw product vind je in de aanleverspecificaties op de productpagina.

Lever je jouw bestanden aan met onze online aanlevertool? De snijmarge geven we daar in rood aan.

Positionering en rotatie

Wil je jouw product aan twee zijden bedrukken? Let er altijd op dat de voor- en achterzijde van je ontwerp op de juiste manier ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn. Dit noemen we in de drukkerswereld 'rotatie'.


Hoe maak ik mijn document op?

Taal en/of spelfouten

Het lijkt logisch! Toch zien we het best vaak: speel- en taalvouten in je teksten. Daarom deze tip van ons: laat je teksten eens door iemand anders lezen. En lees je ontwerp altijd even van papier voor je het uploadt. Helpt echt!

Kleuren

In je opmaakprogramma kun je kiezen met welk kleursysteem (CMYK of PMS) je gaat werken. Het juiste kleurprofiel is afhankelijk van de druktechniek die je wil gaan gebruiken.

CMYK CMYK staat voor cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Dat zijn de kleuren inkt die we gebruiken voor full color drukwerk.

Wil je jouw ontwerp in full color laten afdrukken? Let goed op het volgende:

  • Wanneer je alle percentages cyaan, magenta, geel en zwart bij elkaar optelt, mag het getal dat je krijgt nooit hoger zijn dan 280%. Drukwerk met een hogere kleurdekking dan 280% kan gaan vlekken.
  • Werk je met een percentage van de kleur (ook wel: een tint)? Gebruik dan minstens 10% dekking. Bij een lagere dekking valt de kleur weg.

Leestip: Wat is RGB, wat is CMYK en wat zijn de verschillen?

Leestip: PMS, CMYK of RGB kleuren in je drukwerk

PMS PMS staat voor ‘Pantone Matching System’. Elke PMS-kleur heeft een unieke code. Zo weet onze drukker precies welke kleur hij moet gebruiken. En weet jij precies wat je mag verwachten! PMS-kleuren zie je veel in huisstijldrukwerk en logo’s.

Wil je jouw ontwerp in PMS afdrukken? Let goed op het volgende:

  • Gebruik altijd één, twee, drie of maximaal vier kleuren (afhankelijk van wat je besteld).
  • Gebruik bij tinten (kleurpercentages) ten minste 10% kleurdekking. Bij een lagere dekking valt je bedrukking weg.

Leestip: PMS, CMYK of RGB kleuren in je drukwerk

RGB RGB staat voor rood, groen en blauw. Onder andere beeldschermen gebruiken de RGB-kleuropbouw. Bestanden die zijn opgemaakt in RGB zijn niet geschikt voor afdrukken.

Lever je toch een RGB-bestand bij ons aan? Dan zetten we je bestand automatisch om naar CMYK of PMS (afhankelijk van wat je besteld). Let op: dit kan kleurverschillen veroorzaken! Voorkom dit door jouw ontwerp op te maken in CMYK of in PMS.

Wil je weten hoe je RGB omzet naar CMYK in Photoshop? Lees dan ons blog 'RGB omzetten naar CMYK in Adobe Photoshop'.

Leestip: Wat is RGB, wat is CMYK en wat zijn de verschillen?

Leestip: PMS, CMYK of RGB kleuren in je drukwerk

Zwart Zwart is niet altijd zwart. Dat klinkt misschien gek, maar de opbouw van je zwart is erg belangrijk om het gewenste resultaat te krijgen. Wil je een extra krachtig zwart gebruiken in je grotere vlakken? Gebruik dan diepzwart.

Voorbeelden van diepzwart zijn:

Warm black: C0% M60% Y30% K100%
Cool black: C60% M0% %Y0% K100%
Rich Black: C50% M40% Y40% K100%

Let op: gebruik altijd 100% zwart (key) voor tekst.

Meer weten over zwart in je ontwerp? Lees dan onze blog 'Tips voor zwart in je ontwerp'.

DPI / resolutie

DPI, het aantal dots per inch, bepaalt de resolutie van je bestand. Hoe lager het aantal DPI, hoe minder scherp het resultaat. Daarom is het belangrijk dat je altijd het minimale aantal DPI gebruikt. Dat aantal vind je in de infosheets bij het product van jouw keuze.

Overdruk

Check altijd of je bestand overdruk bevat. Overdruk in je bestand is niet perse goed of fout, maar kan een ongewenst resultaat hebben.

Als je een kleurvlak opmaakt in overdruk meng je dit kleurvlak met een ander kleurvlak daaronder. Grafisch ontwerpers doen dit soms met een goede reden. Daarom keuren wij je bestand niet automatisch af als we er overdruk in ontdekken.

Het is belangrijk dat je een witte kleur in je ontwerp nooit op overdruk zet. Witte tekst op een gekleurde ondergrond valt weg wanneer je deze opmaakt met overdruk.


Hoe maak ik mijn bestand drukklaar?

Bestandstype

Upload je bestand altijd als pdf. Vergeet niet je bestand te controleren voordat je deze upload.

Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.

Leestip: Een ontwerp in Illustrator, Photoshop of InDesign opslaan als pdf

PDF- en kleurprofiel

Is je ontwerp klaar? Exporteer het als pdf. Controleer altijd:

  • De preset: kies altijd voor PDF/X-1a:2001
  • Het kleurprofiel: kies hier voor Fogra 39
  • Alles weten over het exporteren van pdf's vanuit InDesign? Bekijk de DWDKlaslokaal video 'Pdf exporteren vanuit InDesign.

Lees het blog over het exporteren naar PDF

Lettertype insluiten

Zorg dat je bij het exporteren naar pdf je lettertypes insluit.

Gebruik je een exotisch of eigen gemaakt lettertype? Zet je teksten dan om naar lettercontouren of 'outlines'. De computers die onze drukpersen aansturen zetten een lettertype dat ze niet kennen automatisch om naar een ander, willekeurig, lettertype. Heel vervelend, want het resultaat wijkt in dit geval af van wat je voor ogen had!

Leestip: Hoe sluit ik lettertypes in een bestand in?

Snijtekens

Upload je bestand altijd zonder snijtekens of andere printmarkeringen. Let er wel op dat de snijmarge goed zichtbaar is in je pdf.

Leestip: Een ontwerp in Illustrator, Photoshop of InDeisgn opslaan als pdf

Lagen

Bestaat je bestand uit meerdere lagen? Zorg er dan voor dat je al deze lagen samenvoegt voordat je een pdf maakt. Let op dat je eventuele onzichtbare lagen in je ontwerp niet vergeet.

Terug naar Aanleveren

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.