VIDEO: enveloppen bedrukken met logo

VIDEO: enveloppen bedrukken met logo

woensdag 9 december 2015

VIDEOTRANSCRIPTIE:

Hoi, ik ben Femke. Welkom bij dit DWDklaslokaal!

Enveloppen zijn zo normaal en alledaags dat je er nauwelijks bij stilstaat. Tuurlijk, een envelop met inhoud is leuk, maar verder? Toch zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten als je enveloppen wil bestellen. Welk formaat bestel je? Kies je voor een envelop met venster of juist niet? En wat is 'grijperwit' precies? In dit klaslokaal geef ik je antwoord op al je vragen!

Je eerst beslissing wanneer je enveloppen wil bestellen heeft te maken met de maat. Enveloppen worden geproduceerd volgens internationale standaardmaten of ISO-normen. Veelgebruikte standaardmaten zijn bijvoorbeeld C5, EA5 en C4.

EA5 enveloppen hebben ongeveer het formaat van dubbelgevouwen A4 briefpapier, plus 5mm extra aan alle zijden. Die extra marge maakt dat je jouw briefpapier makkelijk maar goed sluitend in de envelop kan vouwen. Het papier kan niet gaan schuiven. Dit is belangrijk bij bijvoorbeeld vensterenveloppen.

Een andere veelgebruikte maat voor A4 briefpapier zijn C5 enveloppen. C5 enveloppen zijn iets groter dan EA5. Je gebruikt ze als je meer dan 3 vellen A4-papier gebruikt voor een mailing. Ook zien C5 enveloppen geschikt om een EA5 envelop in te steken als antwoordenvelop. Daarom gebruiken postverwerkers vaak C5 enveloppen bij grotere mailings. Voor ongevouwen briefpapier op A4-formaat zijn C4 voor EC4 geschikte formaten.

Vensterenveloppen zijn handige wanneer je een brief opstelt in een tekstverwerker. Je hoeft immers niet iedere brief met de hand te adresseren of te rommelen met stickers of etiketten. Vensterenveloppen geven een hartstikke professionele uitstraling aan jouw communicatie. Let wel even op: deze enveloppen zijn niet geschikt voor een laserprinter. Die hitte die de printer genereerd kan het plastic venster laten smelten. Dit kan zelf tot schade aan je printer leiden.

Tijdens het bedrukken van enveloppen haalt de machine ze één voor één door de drukpers. Dit gebeurt met een grijper die de enveloppen aan één kant vasthoudt. Het gedeelte waar de grijper de envelop vasthoudt noemen we grijperwit. Grijperwit kan niet door een pers worden bedrukt Het is dus belangrijk dit je dit gedeelte van een envelop vrijhoudt wanneer je gaat ontwerpen.

Bij de meest enveloppen zit het grijperwit aan de brede zijde van de envelop. En dan het liefst aan de zijde van de klep, om te zorgen dat de klep bij het transporteren van de envelop door de machine niet openvouwt. De breedte van dit grijperwit is 11 millimeter. Bij de meeste enveloppen geldt dus dat je in je ontwerp een strook van 11 millimeter aan de bovenkant vrijhoudt.

De positie van het grijperwit per formaat afwijken. Daarom raden we je aan altijd de werktekeningen te gebruiken. De werktekening vind je, per formaat, onder de knop 'Aanleveren' op de bestelpagina voor enveloppen.

Wil je het grijperwit op een andere positie plaatsen, bijvoorbeeld omdat je de bovenkant van je envelop wil bedrukken? Wij moeten dit altijd aangegeven bij onze drukkers. Mail je bestand als bijlage naar: info@drukwerkdeal.nl met in de mail de gewenste positie. Wij zorgen voor de rest!

Heb je naar aanleiding van dit filmpje nog vragen over enveloppen en standaardformaten? Stel ze in de comments. En wil je voortaan op de hoogte blijven van al onze tip & tricks? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal.

Tot de volgende DWDklaslokaal!


  1. #Enveloppen bestellen
  2. #Envelopformaten
  3. #Papierformaten
  4. #Grijperwit
  5. #DWDklaslokaal

Femke Bosma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Bosma

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.