• Altijd de beste deal!
  • Snel, sneller, snelst!
  • Gewoon goed gedrukt
  • Alles waar inkt op kan
  • Geen gedoe
VIDEO: op vorm gesneden etalagemateriaal opmaken in Illustrator

VIDEO: op vorm gesneden etalagemateriaal opmaken in Illustrator

Femke Bosmaplaatste dit bericht inTutorialsTuesday, April 7, 2015

VIDEOTRANSCRIPTIE:

Hoi, ik ben Femke en welkom bij het DWDKlaslokaal.

Vandaag laat ik je zien hoe je contour aangeeft in je bestand. Een contour geef je aan in je bestand als uitgesneden plaatmateriaal of stickers nodig hebt. De contour is de rand waarlangs wij je materiaal uitsnijden. Het is belangrijk dat je je lijn goed in je bestand plaatst. Ik laat je nu zien hoe.

Hier in Illustrator heb ik een hartje staan welke ik contour wil laten snijden. Het is belangrijk dat je ontwerp uit één vorm bestaan en 10mm afloop heeft. Allereerst laat ik je zien hoe je de contourlijn aangeeft.

Ik selecteer het hartje en kopieer en plak hem op de voorgrond en geef hier een strook aan.

Vervolgens ga ik een spotkleur instellen, dit doe ik via venster -> stalen en ik maak een nieuwe staal. Ik geef de naam ThruCut en maak er een steunkleur van en het de waardes 0, 85 , 0, 0.

Ik selecteer de lijn en ik selecteer de swatch ThruCut. Zoals je ziet is ie nu rose geworden. Om geen witranden te krijgen is het belangrijk dat je 10 mmn afloop meegeeft in je vorm.

Dat doe ik als volgt: ik selecteer het hartje, ik ga naar object -> pad -> pad verschuiven en maak er 10 mm van. Zoals je ziet is deze inderdaad 10mm groter geworden.

Het is belangrijk om geen scherpe hoeken in je ontwerp te gebruiken, omdat de freesekop 6 mm is. Zoals je ziet heeft ie hier dus ook een afgerond hoekje.

Exporteer nu je afbeelding als pdf, dit doe je via 'Bestand' -> 'Opslaan als' , kies 'pdf', bewaar en kies hier voor 'pdf x1-a 2001, opslaan.

Nu weet je hoe je contour aangeeft in je bestand. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. En wil je op de hoogte blijven van onze tips en tricks? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal.

Tot de volgende keer!


  1. #Plaatmateriaal
  2. #Illustrator
  3. #Etalagemateriaal
  4. #Visual merchandizing
Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma