iphonography-cover-secondary

Iphonography: 4 supersimpele fotohacks voor iedereen (met een smartphone)

donderdag 12 februari 2015

Ik denk niet dat het je verrast dat ik in mijn werk voor Drukwerkdeal.nl gebruik maak van zware DSLR (professionele) camera’s en objectieven. Toch fascineert het fotograferen mij constant, ook wanneer ik geen DSLR in de buurt heb. Er zijn altijd momenten waarop ik iets vast wil leggen. Ik ben sowieso van mening dat het materiaal niet in de weg mag staan van een creatief proces en ik denk dan ook niet dat het materiaal leidend is voor je creativiteit. In dit blog wil ik graag een aantal basistips meegeven die er hopelijk voor kunnen zorgen dat je jouw foto’s naar een volgend level kunnen tillen!

iphonography-boswandeling

Neem altijd je camera(telefoon) mee

De beste camera die je kan hebben, is de camera die je altijd bij je hebt. Omdat bijvoorbeeld een iPhone een apparaat is met meerdere functies, vergeet je deze niet snel. Hij is er altijd om een fotowaardig moment vast te leggen. Hiermee bedoel ik al helemaal de onverwachte momenten. Elke keer wanneer je thuis weggaat denk je er eerder aan om een telefoon mee te nemen, dan een DSLR camera. De foto’s die je met je iPhone maakt, zijn de momenten in je eigen leven die je waard vindt om vast te leggen. Dit op zich is al een heel tof gegeven.

fotos-bewerken-op-je-iphone Deze foto nam ik twee jaar terug op vakantie. Omdat ik mijn telefoon altijd bij me heb, was het voor mij makkelijk dit vast te leggen.

1. Compositie

iphonography-rule-of-thirds Vaak wanneer je een foto maakt, zorg je ervoor dat je het object dat je wil fotograferen mooi in het midden staat. Toch zorgt dit vaak voor een saaie compositie. Daarvoor hebben we de “Rule of thirds”. Deze regel splitst je beeld in 9 vakken op door middel van 4 hulplijnen. Met deze lijnen kan je de compositie bepalen, of het beeld spannender maken. In onderstaande foto heb ik gebruik gemaakt van deze regel. Zoals je links ziet, loopt de kijkrichting naar rechtsboven.

2. Licht

fotograferen-op-je-iphone-perfect-licht Zelfs wanneer je met een iPhone schiet, bepaalt het licht in grote mate het succes van de foto. Ontwijk bij portretten altijd het directe zonlicht en direct licht op het gezicht. Dit kan er voor zorgen dat mensen hun gezicht vertrekken en je krijgt er enorm harde schaduwen van. Mijn favoriete licht is licht bewolkt, lichte schaduw of mist. Omdat de iPhone geen grote lichtsensor heeft, komt de camera van de iPhone het best tot zijn recht in die omstandigheden.

3. Nabewerking

Elke keer wanneer iemand een foto op Instagram zet, is eerste vraag die je je stelt: “Welk filter zal ik gebruiken?” De foto’s zoals wij ze nemen zijn niet interessant genoeg meer zonder dat we het eerst hebben voorzien van een leuk filtertje.

Je hebt hier tegenwoordig hele goeie apps voor die je enorm mooie resultaten geven in ruil voor (relatief) weinig werk. Mijn favoriete app is VSCO cam. Deze app laat je kiezen uit een aantal verschillende filters, van extreem tot subtiel. Daarnaast kan je in deze app de foto ook helemaal bewerken zoals jij dat wil.

4. Delen, maken printen, inlijsten

Wanneer je helemaal tevreden bent over je foto, kan je er iets moois van maken! Maak bijvoorbeeld een leuk foto op canvas, foto op dibond of druk je foto op fotopapier zodat je hem kan inlijsten en een mooi plekje kan geven! Je kan hem natuurlijk ook delen op instagram. Vergeet dan niet de #DWDchallenge de volgen.

Succes en have fun!


  1. #Fotografie
  2. #Inspiratie
  3. #Smartphone
  4. #iPhone
  5. #Tutorials

Drukwerkdeal.nl

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Drukwerkdeal.nl

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.