DWDklaslokaal: zwart in je ontwerp

DWDklaslokaal: zwart in je ontwerp

donderdag 25 oktober 2018

In de wereld van drukwerk is niet alles altijd wat het lijkt. Zelfs zwart niet. Daarom legt Femke je in deze aflevering van DWDklaslokaal uit hoe je het mooiste zwart uit je ontwerp ook als prachtig zwart gedrukt krijgt.

Bij full color drukwerk gebruiken we vier kleuren om alle kleuren van de regenboog te kunnen maken: cyaan, magenta, geel en key. Key is de naam voor de drukplaat die verantwoordelijk is voor de donkerste details in het drukwerk. In veruit de meeste gevallen is die zwart. Je zou dus zeggen: zet key op 100% en alle andere waarden op 0% voor perfect zwart in je drukwerk. Zo simpel is het echter niet. Omdat verschillende programma’s zwart net iets anders interpreteren, krijg je verschillende resultaten in je drukwerk. In illustrator bijvoorbeeld krijg je met 100% key een soort antraciet zwart. Photoshop levert je juist weer een wat rijker zwart op met die instelling.

Daarom is het belangrijk om de juiste instellingen te kiezen. Bekijk deze video om te zien hoe.

En zo regel je dus perfect zwart in jouw design! Heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter in deze comments. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer!


  1. #Video
  2. #DWDklaslokaal
  3. #Zwart drukken
  4. #Diepzwart

Femke Bosma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Bosma

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.