secondary btw-nummer

Zzp’ers opgelet: vanaf 1 januari 2020 verandert je btw-nummer!

woensdag 1 januari 2020

Je hebt het in de afgelopen maanden misschien al gehoord: alle eenmanszaken in Nederland krijgen een nieuw btw-identificatienummer. Da’s veiliger, want het is nu niet meer te herleiden naar je burgerservicenummer. Eén kleinigheidje: je moet dat nieuwe nummer nog even aanpassen op alle plekken waar jij je btw-nummer gebruikt. Geen nood, wij helpen je met een handige checklist!

Het begin van ieder nieuw jaar is altijd een perfect moment om de nodige veranderingen door te voeren. Vindt de Belastingdienst ook. Daarom gaat op 1 januari 2020 jouw nieuwe btw-nummer in. Een stuk veiliger, omdat het niet langer te herleiden is naar je burgerservicenummer. Zo voorkom je allerlei narigheid, zoals misbruik van je persoonsgegevens en identiteitsfraude.

Waar gebruik je het btw-identificatienummer?

Het gebruik van een btw-nummer is verplicht op facturen die je stuurt aan andere ondernemers, verenigingen en stichtingen. Consumenten hoef je meestal geen factuur te sturen. Maar in deze gevallen moet je wel een factuur met het btw-identificatienummer sturen:

  • Bij een afstandsverkoop.
  • Bij levering van een (bijna) nieuw vervoermiddel aan een particulier uit een ander EU-land.
  • Wanneer minstens 80% van je klanten uit ondernemers bestaat.

Verder vermeld je het op bijvoorbeeld facturen, briefpapier en je website.

Hoe ziet het btw-identificatienummer eruit?

Het ‘oude’ btw-nummer bestond uit de landcode ‘NL’, je burgerservicenummer en een toevoeging van drie posities. Bijvoorbeeld B01. Je btw-nummer kon er daardoor als volgt uitzien: NL012345678B01

Het nieuwe btw-identificatienummer lijkt hier erg veel op. Het bestaat ook uit 14 tekens en start met de landcode NL, heeft negen cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van twee cijfers. Het belangrijkste verschil zit hem in de negen cijfers na de landcode: die zijn niet meer gebaseerd op je burgerservicenummer en dus niet meer te herleiden naar jouw identiteitsgegevens. Je nieuwe btw-identificatienummer kan er als volgt uitzien: NL589467219B01.

Dit moet je niet vergeten in 2020

overzicht Eigenlijk dus best goed nieuws, dat nieuwe btw-identificatienummer. Nu ermee aan de slag. Dit zijn de zaken die je vanaf 1 januari 2020 moet aanpassen:

  • Zet je nieuwe btw-identificatienummer op facturen, visitekaartjes en briefpapier.
  • Vermeld je btw-identificatienummer op je website.
  • Breng je accountant of boekhouder op de hoogte van je nieuwe btw-identificatienummer.

Het is een kleine moeite waarmee je in ieder geval een stuk veiliger begint aan het nieuwe jaar. Stel het dus niet uit en zet het direct op je to do-list. Dan heb je de eerste stap voor een fantastisch nieuwjaar vast gezet!

Jouw briefpapier voordelig in orde maken voor het nieuwe jaar? Je krijgt de hele maand nog 10% korting op briefpapier!


  1. #Ondernemen
  2. #ZZP
  3. #Briefpapier
  4. #Huisstijl

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.