Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

maandag 26 april 2021

De dag dat de horeca weer open mag komt steeds dichterbij. Een eerste stapje staat voor de deur: overmorgen mag je weer gasten ontvangen op je terras! Maar: het bier bij de buren is net zo koud. Hoe garandeer je nou dat gasten juist op jouw terras blijven plakken voor die goudgele rakker? We geven je 19 tips om jouw terras dé place to be te maken!

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

1. Presenteer je menu

Laat je menukaarten niet alleen zien aan gasten die al een plekje hebben, maar presenteer je menu ook aan voorbijgangers. Bijvoorbeeld op een presentatiebord aan het begin van je terras! Zo geef je potentiële gasten snel een beeld van wat ze kunnen verwachten.

Tip: bedruk je menukaart op vochtbestendig materiaal. Zo maak je ‘m makkelijk schoon en hoeft niemand zich te ergeren aan de plakkerige vingers van z’n voorganger.

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

2. Straal comfort uit

Een terrasje pakken doe je voor je plezier. Met lekker zitmeubilair en fijne hoekjes maak je het onweerstaanbaar! Denk ook aan kleine dingen, zoals stabiele tafels (zodat je niet aan de haal hoeft met dubbelgevouwen bierviltjes) en haakjes om je tas of tas kwijt te kunnen.

3. Bouw je terras op voor elk type gast

Voor wie ben jij open? Als je terras heel de dag beschikbaar is, zorg dat dat je opbouw werkt voor elk type gast zonder dat je er tussendoor veel werk aan hebt. Denk: ontbijten in de ochtendzon, uitgebreid brunchen in een gezellig hoekje, lunchen onder de parasol, borrelen aan een hoge tafel en dineren aan een ruime tafel. Kijk hierbij ook naar populaire bestellingen en welke opbouw hierbij past. Als je met veel bordjes en schaaltjes werkt is er meer ruimte op tafel nodig, terwijl je voor een kop koffie en een stuk taart veel minder ruimte nodig hebt.

4. Hou het schoon

Vieze tafels nodigen niet uit om plaats te nemen. Dus geen verlaten tafeltjes waar de servetjes van de vorige gast over het blad wapperen of waar koffiekopjes aangekoekt staan te branden in zon. Ook staat het lullig als mensen wél plaats willen nemen, maar je nog in de weer moet met oud glaswerk en een vaatdoekje.

5. Serveer met sjeu

Het is zien en gezien worden! Met spectaculaire gerechten en drankjes maak je voorbijgangers of zwevende kiezers nieuwsgierig. Zet dus een epische borrelplank op tafel, ga de hoogte in met etagères en maak een deel van de bereiding af aan tafel.

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

6. Laat je personeel zien

Een veelgemaakte fout is onzichtbaar personeel. Zeker op een nog leeg terras is het belangrijk om de gastheer- of vrouw present te hebben. Zo laat je zien dat je open bent en klaarstaat om gasten te verwelkomen! Vergeet ook niet om je personeel aan te kleden in je huisstijl. Op warme dagen zijn t-shirts of polo’s fijn en als het afkoelt kun je denken aan fijne jacks of vesten.

7. Help je gasten aan een plekje

Sommige mensen speuren met haviksogen het hele terras af op zoek naar een vrije spot, maar niet iedereen is daar bedreven in. Als er op het eerste gezicht geen plek is terwijl je nog wel een stoel kunt vinden, loop je misschien gasten mis. Met een vrolijke medewerker die gelijk het voortouw neemt kun je zoveel mogelijk mensen aan een plek helpen.

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

8. Help ook gasten die geen plekje hebben

Geen plek? Geen probleem. Bied de populairste items van het menu to-go aan en laat ook de minder gelukkige gasten genieten! Je kunt bijvoorbeeld een standje maken waar je gerechten en drankjes kunt afhalen of online flink promotie maken voor de ultieme borrelbox voor in het park. Wil je helemaal uitpakken? Breng de boxen langs op de beste borrellocaties in de stad!

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

9. Laat zien wie je bent!

Gasten kiezen voor het totaalplaatje. Die cappuccino kun je overal krijgen – het gaat weer om de beleving! Maak duidelijke conceptkeuzes en laat deze terugkomen in je terrasaankleding. Bijvoorbeeld met zitzakken, bierviltjes of bedrukt glaswerk.

10. Massa trekt massa

Als kuddedieren vertrouwen we op de keuzes van anderen, dus dat overvolle terras zal wel met een reden populair zijn! Als je terras nog niet vol zit, verdeel dan de gasten die je wel hebt zitten tactisch over de ruimte. Dus niet allemaal achteraan weggestopt, maar ook aan de straatkant en in het midden. Tip: plaats loungemeubilair aan het begin van je terras. Zo stroomt je terras vanzelf vol!

11. Wees weerbestendig

Met de eerste de beste zonnestraal trekken we massaal naar buiten, maar dat betekent niet dat een buitje ons ervan weerhoudt om het terras op te zoeken! Maak je terras geschikt voor alle maanden van het jaar. Op koude of regenachtige dagen heb je veel aan een partytent en heaters, in warme tijden aan parasols en grote planten voor meer schaduw. Ook kun je hiermee gelijk je merk laten zien 😊

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

12. Maak het gezellig

Want daar kom je voor, toch? Kaarsen, plaids voor ’s avonds, kussens, planten, lantaarns en andere benodigdheden maken je terras extra aantrekkelijk. Denk ook aan fijne verlichting. Die maakt een groot verschil als het begint te schemeren!

13. Ieder z’n eigen space

Eén van de grootste terras-ergenissen is te weinig ruimte. Extra relevant in deze tijd natuurlijk! Met schermen of plantenbakken creëer je wat meer privacy voor je gasten.

14. Hou je huidige gasten blij

Een terras waar mensen het leuk hebben is een stuk aantrekkelijker dan één waar mensen chagrijnig met de armen over elkaar zitten. “Zouden ze ontevreden zijn over de service?” is geen gekke gedachte! De gasten die je al hebt zitten zijn het ultieme visitekaartje. Overtref de verwachtingen met kleurplaten voor de kleintjes, een waterbakje voor de hond, watersprays voor op hete dagen, live muziek en mooie borden.

15. Maak duidelijk hoe reserveren werkt

Moet de gast via je website een plekje reserveren of kan het on the spot? Maak het lekker duidelijk! Zo weet je gast waar hij of zij aan toe is en loop jij geen omzet mis omdat het bij de buren sneller of makkelijker gaat. Met een reserveerbord geef je aan wat je gast moet doen voor een bezoek!

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

16. Laat jezelf ook buiten je terras zien

Maak jezelf bekend in de omgeving, bijvoorbeeld met een beachflag op een andere plek (‘nog 100 meter lopen om te genieten!’), een grote bakfiets die je ergens parkeert of een opvallend stoepbord op de straat.

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

17. Gebruik social media

Veel gasten nemen eerst online een kijkje om het beste terras te vinden. Hier kun je goed gebruik van maken! Post regelmatig foto’s van je gerechten, zithoekjes en vrolijke personeel en deel ook zeker foto’s die je gasten maken. Bezoekers die van tevoren uitzoeken waar ze willen zitten kunnen zo makkelijk worden overtuigd.

18. Trek de aandacht

Bijzondere activiteiten op je terras werken als een magneet! Denk aan live cooking op een grote barbecue, een bandje of dj’s die de sfeer erin brengen of een pubquiz waar iedereen aan mee mag doen.

Zó trek je gasten! Met deze 19 tips loopt niemand jouw terras voorbij

19. Bedenk leuke acties

Naast de daghap of de weekly special kun je ook gasten lokken met acties. Wat dacht je van koffie en taart voor X euro, cocktailbuckets om te delen of gratis bitterballen bij een pitcher bier?

Met deze tips ben jij helemaal klaar om gasten aan te trekken. Gooi die deuren maar open!


  1. #Horeca
  2. #Promotie
  3. #Buitenreclame

Online marketeer
Marlijn van Ingen

Online marketeer bij Drukwerkdeal.nl

Lees meer van Marlijn van Ingen

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.