Je kunt bij ons gewoon terecht voor al je drukwerk! Lees hier meer over de huidige situatie.

Onze digitale drukkerij is nu FSC-gecertificeerd. Klinkt als goed nieuws, maar wat heb jij er eigenlijk helemaal aan?

Lourens Scholing plaatste dit bericht in Marketing

Ben je gek van print en drukwerk, maar ook van natuur en biodiversiteit? Krijg je niet genoeg van de geur van inkt op papier, maar wil je wel designen op een verantwoorde manier? Dan heb ik goed nieuws voor je, want de digitale drukkerij van Drukwerkdeal.nl is vanaf deze week officieel FSC-gecertificeerd. Wat dat precies betekent? Dat ga ik je uitleggen. Lees snel even verder!

FSC? Who the … is FSC?

FSC (kort voor ‘Forest Stewardship Council’) is een non-profitorganisatie die als doel heeft het wereldwijd bevorderen van verantwoord bosbeheer. Denk bijvoorbeeld aan natuurbescherming, maar ook aan de bescherming van lokale economieën in houtproducerende landen. Het belangrijkste middel dat het FSC heeft om zijn doelen te realiseren is een onafhankelijk keurmerk, het FSC-keurmerk. Je kunt dit vergelijken met het Fairtradekeurmerk voor de levensmiddelenindustrie. Het FSC-keurmerk is internationaal het grootste en belangrijkste keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Wereldwijd heeft het FSC inmiddels ongeveer 200 miljoen hectare bos gecertificeerd. Een enorme prestatie!

Wat houdt een FSC-certificering in?

Het FSC-keurmerk is een garantie voor jou als gebruiker van papier- of houtproducten. Schaf je voor jezelf of voor je bedrijf FSC-gecertificeerde producten aan? Dan weet je zeker dat je product op een verantwoorde en duurzame manier is geproduceerd, volgens de richtlijnen van het FSC. Dat betekent bijvoorbeeld dat rekening is gehouden met internationale wetgeving, biodiversiteit en de rechten van lokale bevolkingen. Het FSC heeft zijn uitgangspunten vastgelegd in 10 principes, die je kunt nalezen op hun site.

Volledig transparant

FSC-producten mogen alleen verkocht worden door bedrijven die kunnen garanderen dat het FSC-gecertificeerde papier dat ze aanbieden in alle stappen van het productieproces is gescheiden van niet-gecertificeerd papier. FSC noemt dit de ‘chain of custody’. Die keten gaat van het bosbeheer tot de houtkap en van de pulpverwerking tot het bedrukken van het eindproduct. Bedrijven kunnen pas aanspraak maken op een FSC-certificaat als ze hun bedrijfsprocessen volledig transparant hebben gemaakt. Zo’n certificaat krijg je dus niet zomaar. Er gaan maanden van onderzoek en audits aan vooraf.

drukwerkdeal-productie mobiel

Er zijn een aantal FSC-certificeringen mogelijk. Welke FSC-certificering heeft Drukwerkdeal.nl?

Drukwerkdeal.nl heeft een zogenaamd multisite-certificaat. Dat betekent dat we zelf eigen vestigingen op ons certificaat kunnen toevoegen, zonder dat daarvoor een externe controle nodig is. Belangrijk voor het behalen én het behouden van een FSC-certificaat is dat we op gezette tijden zelf interne controles uitvoeren. Eén keer per jaar worden we zelf extern geaudit. Met die audits garanderen we dat we de FSC-printproducten die jij bestelt ook echt verantwoorde producten zijn. Op dit moment is onze FSC-certificering alleen nog van toepassing op onze digitale drukkerij in Deventer.

Hier vind je het document dat hoort bij onze certificering.

Betekent jullie certificering dat elk papierproduct dat jullie verkopen het FSC-keurmerk draagt?

Niet alle papierproducten die je vindt op Drukwerkdeal.nl zijn FSC-producten. Het FSC-certificaat is van toepassing op alle digitale printproducten, met uitzondering van: blueback, yupo, static foil en kraftsubstraten. FSC-papiersoorten zijn een optie bij onder meer visitekaartjes, flyers, briefpapier, enveloppen en with compliment cards. Een overzicht van onze FSC-producten vind je hier.

Ook voor onze andere sign- en papierproducten hebben we het afgelopen jaar mooie stappen gemaakt om de klimaatimpact ervan te minimaliseren. Bijvoorbeeld door het gebruik van inkten op waterbasis, die een stuk minder (chemisch) restafval veroorzaken.

432-FSC-featured-2

Een verantwoorde keuze

Dat Drukwerkdeal.nl nu een FSC-certificering mag dragen, betekent voor jou dus vooral: zekerheid. Zekerheid dat de FSC-producten die je bestelt bij Drukwerkdeal.nl ook echt FSC-producten zijn. En dat kun je vanaf nu ook aantonen: het FSC-keurmerk tonen we namelijk op alle facturen en shipping labels die horen bij je bestelling, als je tenminste hebt gekozen voor een gecertificeerd product. Een mooie manier om aan jouw klanten te laten zien dat ook jij verantwoorde keuzes maakt in de manier waarop je je bedrijf runt.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze post? Of wil je iets weten over andere projecten we doen om onze bedrijfsvoering te verduurzamen? Laat het ons weten in de comments.