Spullen-voor-je-taart-cover

Sonja van Spullen voor je Taart: “Zorg dat je thuisfront achter je staat.”

woensdag 13 april 2016

Drukwerkdeal laat zien wie je bent. Daarom gaan we de komende maanden langs bij onze klanten met de vraag: wie ben je en wat doe je? Deze week reisden we naar winkelcentrum Crabbehof in Dordrecht. Een jongetje van een jaar of vijf drukt zijn neus tegen een etalage aan. “Die wil ik!” schreeuwt hij naar zijn moeder, wijzend naar een taart van Disney-sneeuwpop Olaf. Het is de etalage van Spullen voor je Taart, waar we eigenaar Sonja Welvaart spreken.

Spullen-voor-je-taart-cover

Vertel eens Sonja: wie ben je en wat doe je?

Haha, wat doe ik niet? Spullen voor je Taart is een fysieke winkel, en we hebben een hele grote webshop met meer dan 5000 artikelen. We geven workshops, en daarbij ben ik Wilton en PME-instructrice. Dat zijn Amerikaanse en Engelse opleidingen voor het decoreren van taarten. Namens hen mag ik lessen geven en master-certificaten uitgeven. We doen kinderfeestjes, en we maken taarten in opdracht. Van babytaart tot gedenktaart. Dat laatste komt gelukkig niet zo heel veel voor, want die taarten vragen veel energie van me. Een bruidstaart, of een taart voor een kinderfeestje, daar maak ik er bij wijze van spreken tien per dag van. Van zo’n gedenktaart krijg ik er maar één uit mijn handen op zo’n dag. Nu staat het bruidstaartseizoen voor de deur, en dan rijden we weer het hele land door.

Is dat nou lastig rijden, met zo’n taart in de kofferbak?

Oh nee, geen probleem hoor. Als ie maar goed gestapeld en gedouweld is.

Dat is een nieuw woord voor me…

Haha, douwels zijn gewoon de stokken die in de taart staan. Voedselveilig, natuurlijk. Als de constructie maar goed is, dan gebeurt er niks mee. Zo durf ik ze wel vijf hoog te vervoeren. Geen probleem.

Een-mooi-versierde-taart-van-Sonja

Spullen voor je Taart bestaat nu een jaar of zeven. Hoe ben je begonnen?

Vroeger was ik zelfstandig ondernemer. En toen heb ik een tijd voor een baas gewerkt. Na een tijdje dacht ik: eigenlijk moet ik gewoon weer voor mezelf beginnen. Ik werkte 80 uur in de week voor die baas. En ik dacht: ik kan ook 80 uur in de week voor mezelf werken, dan levert het tenminste nog wat op. Toen ben ik gaan zoeken, en ontdekte ik: er is eigenlijk nog helemaal niks in Nederland op het gebied van taarten.

En dan begin je met zoeken, uren achter internet. Binnen anderhalve maand startte ik m’n bedrijf, en dan begin je. Eerst als webshop. Nog geen jaar later hadden we de fysieke winkel. We kregen zoveel vragen van mensen die de producten eerst wilden zien, van mensen die advies wilden en mensen die gewoon wilden kunnen binnenlopen.

Spullen voor je Taart was zeven jaar geleden één van de eerste winkels specifiek voor taartspullen. In die tijd hebben we heel veel winkels zien komen en ook heel veel weer zien gaan. Qua fysieke winkels is dat intussen aardig gestabiliseerd. Qua webshops gaat het nog wel aardig door.

Is er veel veranderd in die tijd?

De echte hype is geweest. Vooral 2010 en 2011 waren echte tropenjaren. Nu heb je programma’s als Heel Holland Bakt die het bakken weer een boost geven. Op maandagochtend staan de klanten voor de deur om te kopen wat ze de avond ervoor op tv hebben gezien. Het zou mooi zijn als we een week van te voren zouden horen wat ze gaan gebruiken, haha.

Vintage-beslagmengers-in-de-winkel-van-Sonja

Hoe heb je Spullen voor je Taart op de kaart gezet?

In het begin hebben we alles heel goed opgezet in Google. En we zijn één van de weinige winkels in deze hoek van het land. Er komt zelfs iemand wekelijks uit Tilburg. Ook al hebben we een webshop, ze komt liever elke week hier.

Uiteindelijk zijn we ook op social media begonnen. Facebook doet het heel erg goed, met zo’n 4500 likes. Op Instagram hebben we rond de 600 volgers, rond de 1100 op Twitter. Daar zit een hoop tijd in, om dat goed bij te houden. Je merkt dat het zijn vruchten afwerpt.

Af en toe adverteren we in het krantje dat hier in de Drechtsteden wordt verspreid. Rond onze verhuizing vorig jaar deelden we flyers uit in de winkel. We doen ook wel eens aan kortingsbonnen: neem de bon mee, en krijg korting!

Sonja-met-een-eigengemaakte-taart

Wie komen er vooral in je winkel?

Onze doelgroep bestaat vooral uit huismoeders en hobbyisten. Die maken taarten, voor de lol en om wat bij te verdienen. Daar lopen we soms wel een beetje tegenaan: ze zijn onze klant, maar ook onze concurrent. Mijn taarten zijn wat duurder dan een gewone slagroomtaart. Maar mijn taart is een taart die specifiek voor jou is ontworpen, specifiek voor jou gemaakt. Precies zoals jij het wil. Mijn taart is niet voor zomaar een verjaardag, maar voor speciale gelegenheden. Van mijn taarten snij je niet zo’n dik blok af als van een slagroomtaart, of een appeltaart. Het is een luxe taart van 12 centimeter hoog, daar snij je een plakje vanaf. Een taart moet een traktatie zijn, geen maaltijd waarna je drie uur lang niks meer kunt eten.

Allerlei goedkope winkels bieden nu ook bakmateriaal aan. Met heel veel nep uit China, voor een kwart van de prijs waarvoor wij het verkopen. Het haalt zeker niet die kwaliteit, maar mensen kijken toch naar de prijs. En dan is het maar afwachten wat je krijgt. Uiteindelijk komen ze dan toch in de taartwinkel want dan merken ze wat kwaliteit doet. Ik heb hier mallen liggen van dertig euro per stuk. Die gebruik ik al zeven jaar lang, minstens drie keer per week. Die zien er nog als nieuw uit.

POS-materialen-bij-spullen-voor-je-taart

Wat is jouw tip voor startende ondernemers?

Zorg dat je thuisfront achter je staat. Helemaal als je veel werkt. Met 80 uur werken per week en 2 kinderen zou ik het niet redden als mijn man niet achter mij zou staan. Hij doet een heel groot deel van het huishouden, en zorgt voor de kinderen. En verder: geloof in jezelf, in je eigen kunnen. En begin klein. Denk niet gelijk te groot, dat werkt gewoon niet.

Naar de site van SpullenvoorjeTaart.nl

Naar de site van Drukwerkdeal.nl


  1. #Ondernemen
  2. #ZZP
  3. #Laatzienwiejebent

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.