blog-propaganda-Visuals-cover-secondary

Wat je als reclamemaker van de 14 bekendste propaganda posters kunt leren

donderdag 4 mei 2017

Op Bevrijdingsdag vieren we onze vrijheid. Een vrijheid die verdiend is door strijd. Een strijd die gewonnen werd met wapens en met boodschappen: propaganda. Van dat laatste laten we je hier wat opvallende voorbeelden zien.

Wat is propaganda?

Propaganda is erg éénzijdige informatie die een bepaalde opvatting promoot. Net als reclame eigenlijk, met het belangrijke verschil dat propaganda een politiek doel dient. Propagandamakers maken vaak selectief gebruik van feiten en beïnvloeden vooral ons emotionele brein met zorgvuldig gekozen taalgebruik. Propaganda maken kan op verschillende manieren: je kan een cartoon, boek of poster maken. Of je kunt een website, app of chatgroep ervoor maken. Elk medium is geschikt voor de verspreiding van propaganda.

Propaganda maken verschilt maar weinig van reclame maken, en dus gelden dezelfde regels: ken je doelgroep, verleid ze en gebruik de kracht van herhaling.

De bekendste propaganda posters

In deze tijd van het jaar staan we vooral stil bij de Tweede Wereldoorlog. Het populairste medium om propaganda mee te bedrijven was toen vooral de poster, hoewel ook film en radio veel gebruikt zijn. Omdat de Tweede Wereldoorlog zo’n invloed heeft gehad op ons, stammen de bekendste propaganda posters uit die tijd. Andere populaire posters stammen uit nog zo’n cultureel invloedrijke tijd, de Koude Oorlog. Ongeacht de boodschap hebben de succesvolste posters een ding gemeen: een ijzersterk ontwerp.

blog-propaganda-Visuals1

De opvallendste klassieke én moderne propagandaposters hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

blog-Visuals


  1. #Drukwerk
  2. #Drukwerkdeal.nl
  3. #Inspiratie

Jeroen Kouijzer

Een creatief vormgever met een passie voor branding, gevoel voor vorm en liefde voor advertising. Inspiratie is overal!

Lees meer van Jeroen Kouijzer

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.