SusanKare secondary

In de spotlight: designer Susan Kare

maandag 24 september 2018

Susan Kare. Ooit van haar gehoord? Je hebt zeker wat van d’r gezien! Icoon van de iconen, lid van het oorspronkelijke designteam van Apple en verantwoordelijk voor een symbool waar iedere designer mee werkt. Droom jij van tijdloze dingen ontwerpen? Wereldberoemd worden met design? Laat je inspireren! Lees over het ontstaan van fonts, symbolen en iconen die je iedere dag ziet.

Het Chicago font

Als lid van het oorspronkelijke designteam van Apple heb je veel iconisch werk op je naam staan. Daar mag je wel van uitgaan. Susan heeft veel betekend voor de visuele identiteit van Apple. Zo heeft ze het Chicago lettertype ontwikkeld. Dit lettertype is mede verantwoordelijk voor de herkenbare interface van Macintosh OS. Je vindt het font zelfs nog terug in de allereerste generatie iPods! SusanKare-featured-Chicago Het Chicago font was oorspronkelijk een bitmapfont. Susan is wel lekker thuis in de bitmapwereld. Want als je begin jaren tachtig als webdesigner actief was, ontkwam je niet aan bitmapdesign. Tegenwoordig is het superretro. Wat de iconen nu misschien nog wel vetter maakt. Bitmapdesigns in zwart wit zijn opgebouwd uit pixels die simpelweg aan of uit staan.

Blog-BannerNUA

Pictogrammen

Een goede pictogram moet efficiënter zijn dan de illustraties op verkeersborden, aldus Susan. En zij kan het weten. Want naast het ontwerpen van fonts is ze pictogrammenexpert. Iconen moet je makkelijk begrijpen zodat je niet in de war raakt. Susan is hier zó goed in dat de meest bekende iconen van haar hand komen. De kwast, lasso en verfemmer. Wie kent ze niet? Iconen voor de toolbar van MacPaint en vandaag de dag nog steeds de basis van de ontwerpsoftware van Adobe. SusanKare-featured-iconenposters Alsof dat nog niet genoeg was, werd Susan ‘Creative Director’ voor het andere bedrijf van Steve Jobs: NeXT. Daar waren bedrijven als Microsoft en IBM aan de beurt. Dankzij deze carrièremove kennen ook alle Windowsgebruikers haar werk. Tot aan Windows XP bleef het ongewijzigd. Denk aan de iconen voor Notepad, de kaarten van Patience en allerlei andere iconen voor bedieningspanelen.

Bekijk hier de 28 beste website voor gratis pictogrammen.

Welk superbekend symbool is geïnspireerd op een Zweeds kasteel?

Het ontwerp komt natuurlijk van Susan, iedere designer gebruikt het symbool en het is geïnspireerd op een kasteel. Weet jij het? We geven je een kleine hint: de luchtfoto van het kasteel. Zie jij het direct? Drop je antwoord in de comments! SusanKare-featured-kasteel Susan Kare geeft vandaag de dag vooral lezingen en verkoopt haar iconische iconen op gesigneerde posters op kareprints.com. Heb jij wel eens iconen of pictogrammen ontworpen die zo mooi zijn dat je ze op een poster zou willen zien? Bestel ze op Drukwerkdeal.nl.Jeroen Kouijzer

Een creatief vormgever met een passie voor branding, gevoel voor vorm en liefde voor advertising. Inspiratie is overal!

Lees meer van Jeroen Kouijzer

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.