442-GroningenFont-secondary

Groningen krijgt z’n eigen lettertype: Gronika!

woensdag 23 oktober 2019

De noordelijkste provincie van ons land trakteert zichzelf op het nieuwe lettertype Gronika. Het lettertype is onderdeel van een compleet nieuwe merkidentiteit voor Groningen en zou stevig met de voeten in de Groningse klei staan: krachtig en ook zachtaardig. 442-GroningenFont-featured-2 Het lettertype zou tegelijk met de nieuwe huisstijl geïntroduceerd worden, maar is eerder gepresenteerd vanwege het overlijden van de geboren Groninger graficus Wim Crouwel. Het lettertype is ontworpen door Jelmar Geertsma en geïnspireerd het werk van Crouwel. De ontwerper richtte het ontwerpbureau Total Design op, ontwierp iconische postzegels en affiches en is vele jaren actief geweest als hoogleraar. Jelmar Geertsma liet zich voor het lettertype ook inspireren door de Groningse architectuur en gevelbelettering.

Er gaat niets boven…een nieuwe huisstijl

442-GroningenFont-featured De nieuwe huisstijl voor de provincie Groningen wordt op 31 oktober tijdens het Let’s Gro innovatiefestival gepresenteerd. De regiomarketeers van de provincie maken al dertig jaar goede sier met de slogan ‘Er gaat niets boven Groningen’, dus we zijn erg benieuwd naar hoe ze dat opnieuw vorm gaan geven.

Meer lokale lettertypes

Groningen is niet de eerste regio of plaats met zijn eigen lettertype. Zo hebben ze in Tilburg TilburgsAns, dat naast letters en cijfers ook uit pictogrammen bestaat. Typ je bijvoorbeeld 013 of Willem II in dit lettertype, dan krijg je de lokale poptempel en het voetbalstadion te zien. In de regio Utrecht pakken ze het net zo speels aan met U-type, een dynamisch lettertype met kenmerken van een handgeschreven letter.


  1. #Lettertypes
  2. #Grafisch design

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.