secondary 10photoshop

9 nieuwe functies in Photoshop die je (waarschijnlijk) nog niet kent

zondag 17 maart 2019

Sinds Adobe al zijn programma’s in de Creative Cloud abonnementsvorm gegoten heeft, leven de programma’s in een zowat constante staat van updates. Dat is mooi, want nu hoef je niet meer tot een volgende versie van Photoshop te wachten om van de nieuwste functies gebruik te maken. De nieuwste en interessantste updates van Photoshop nemen we daarom onder de loep in dit blog.

1. Nóg slimmere Content-Aware Fill

Wie snel een object uit zijn foto wil verwijderen, kan al een tijdje rekenen op Content Aware Fill. Selecteer het te verwijderen object, druk op Shift+F5, kies voor Inhoud Behouden (of Content Aware) en klaar is Kees. Tenminste…als de achtergrond niet al te gedetailleerd is. Of een patroon heeft. Of op een andere manier ‘ingewikkeld’ is. Allemaal zaken die een resultaat opleveren met allerlei ongewenste elementen en wat dus eigenlijk onbruikbaar is.

Adobe heeft daarom flink wat verbeteringen toegevoegd. Wanneer je nu Content Aware Fill gebruikt, krijg je aan de rechterzijde een preview van je resultaat te zien. In het oorspronkelijke beeld is met groen het bronmateriaal geselecteerd voor de nieuwe vulling. Dat gesamplede gebied kun je aanpassen zodat er voor de nieuwe vulling geen ongewenste elementen gebruikt worden. Ook kun je nu de richting van de pixels in de vulling aanpassen. Dat is cool, want normaal gesproken houdt Photoshop de pixels overeind wanneer je Content Aware FIll gebruikt. Nu kun je die richting aanpassen, zodat je ook patronen die bijvoorbeeld in een bochtje lopen goed kunt repliceren.

Je leert alles over de nieuwe functies van Content Aware Fill in deze video van Adobe:

2. Patronen maken met radiale en Mandala symmetrie

Photoshop heeft nieuwe symmetrieopties voor tekenen: radiaal en Mandala. Met de eerste optie kun je je canvas in een aantal vlakken verdelen vanuit het midden. Elke penseelstreek die je op het digitale doek zet, herhaalt zich in de andere vlakken rond het middelpunt.

Radial frame-animation

Nog leuker wordt het met de Mandala-symmetrie. Die doet bijna hetzelfde als de radiale symmetrie, met als belangrijk verschil dat je penseelstreek eerst in spiegelbeeld binnen hetzelfde vlak herhaald wordt.

Mandala frame-animation

Beide symmetrieopties voor tekenen worden uitstekend uitgelegd in deze video van Adobe:

3. Ctrl+Z…tot in de eeuwigheid

featured 10photoshop-crtlZ Ongedaan maken met Ctrl/Cmd+Z is het reddende engeltje van iedere vormgever. Het lastige was alleen dat je met die toetscombinatie in Photoshop slechts één stap terug kon. Wilde je verder terug, dan had je iets meer vingergymnastiek nodig: Alt+Ctrl+Z (of Option+Command+Z, als jouw computer een appellogo heeft). Dat is verleden tijd in de nieuwste versie van Photoshop: je kunt net zolang Ctrl/Command+Z tot je aan het begin van je Historie-lijstje bent (tenminste: dat is afhankelijk van je prestatieinstellingen)!

Tip: gehecht aan je oude instellingen? Je kunt je shortcuts weer instellen naar de oude instellingen in het menu Keyboar Shortcuts.

4. Slim aan de slag met kaders

featured 10photoshop-transform Adobe heeft het kadergereedschap in Photoshop een stukje slimmer gemaakt. Zodra je nu een kader maakt in je ontwerp, tont Photoshop een kadericoon in je afbeeldingenlaag. Ook maakt het programma hier nu een slim object van. Zo kun je simpel de inhoud ervan aanpassen. Dat werkt in verschillende vormen en patronen. Dat is iets wat je eerder ook al kon doen, maar het vernieuwde kadergereedschap maakt het je een stuk simpeler!

5. Automatisch alles in verhouding

Weet je nog, dat wanneer je vroeger een afbeelding wilde transformeren de shift-knop ingedrukt moest houden om de verhoudingen van je object intact te houden? Dat is verleden tijd: vanaf nu transformeer je in Photoshop automatisch proportioneel. En wil je dat juist niet? Dan moet je nu wél de Shift-knop ingedrukt houden.

6. Lorem ipsum (dit is geen vergissing)

featured 10photoshop-ipsum Wanneer je een nieuw tekstvak maakt, vult Photoshop deze nu automatisch met opvultekst. Zodra je begint met typen, verdwijnt deze tekst.

7. Live overvloeimodus

De verschillende overvloeimodi (of blend modes) zijn enorm bepalend voor het uiterlijk van de ene laag bovenop de andere. Nu is het nog makkelijker om te bepalen welke mode je moet kiezen: wanneer je met je muis over de verschillende opties zweeft, krijg je direct een preview te zien.

8. Referentiepunt uitschakelen

Bij het verplaats-gereedschap kun je nu de optie 'referentiepunt uitschakelen' kiezen. Per ongeluk het middelpunt pakken en dat verplaatsen behoort tot het verleden. Standaard staat deze optie ingeschakeld.

9. Werkruimte vergrendelen

Het is niet nieuw dat je je werkruimte geheel naar jouw smaak kunt aanpassen. Wat wel nieuw is, is dat je werkruimte kunt vergrendelen. Panelen die je plotseling kwijt bent? Dat behoort tot het verleden!

Deze uitvoering van Photoshop gaat met versienummer 19 door het leven en is alweer een tijdje geleden uitgebracht. Toch kan het zijn dat deze update aan je aandacht ontsnapt is: alle wijzigingen en verbeteringen zijn meestal subtiel. Heb je nog niet geüpdatete? Tijd om je Adobe Creative Cloud-app aan te slingeren en te checken of je de laatste updates al binnengehaald hebt. Wat zijn jouw favoriete (nieuwe) functies in Photoshop?


  1. #Photoshop

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.